nieuws

Nederland voor Belgie als toplocatie EDC’s

Warehousing

Nederland is op dit moment het meest interessante land in Europa voor vestiging van een distributiecentrum. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van Capgemini en logistiek vastgoed ontwikkelaar Prologis. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan honderd vooraanstaande verladers uit uiteenlopende sectoren.

Nederland voor Belgie als toplocatie EDC’s
Samsung

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste werkgever in het Europese distributie netwerk. De verladers in de elektronica sector en de voedingsmiddelen en frisdrank industrie wijzen Nederland in het onderzoek aan als meest interessante vestigingplaats voor hun EDC’s, op de voet gevolgd door buurlanden België en Duitsland.

                                       

Consumenten producten

Op het gebied van consumenten producten moet Nederland het afleggen tegen Frankrijk als meest favoriete vestigingslocatie van EDC’s op afstand gevolgd door België. De biochemie en farmaceutische bedrijven blijken uit het onderzoek van Capgemini en Prologis niet echt één favoriete locatie te hebben voor vestiging van hun dc’s, omdat hun netwerken sterk gedecentraliseerd zijn met veel relatief kleine nationale dc’s.

 

Grote zeehavens 

“Nederland en België hebben relatief gezien een groot aantal dc’s als je het afzet tegen de omvang van hun bevolkingsaantal. Een belangrijke reden voor dit hoge aantal is het feit dat beide landen dicht bij grote vraagmarkten zitten, over een goede (transport) infrastructuur beschikken en toegang bieden tot de twee grote internationale zeehavens Antwerpen en Rotterdam voor het afhandelen van grote hoeveelheden overzeese goederenstromen”, constateert Roy Lenders, Vice President van Capgemini.

 

Het onderzoek brengt volgens Lenders verder een aantal interessante dingen aan het licht op het gebied van keuzes die verladers maken op het gebied van hun supply chain strategieën. “Het is opmerkelijk dat met name bij grote bedrijven de logistieke afdeling de strategie bepalen bij supply chain vraagstukken, alhoewel de rol van het management hierbij ook nog steeds vitaal is.”

 

Belangrijke trends

In het rapport: Europe’s Most Wanted Distribution Center Locations worden bovendien ook drie belangrijke trends voor de toekomst gesignaleerd:

  • Consolidatie om de supply chain kosten te reduceren, het terugbrengen van het aantal dc’s en het streven naar het samensmelten van netwerken
  • Stijgende regionale productie door te profiteren van de mogelijkheden op Oost-Europese markten zoals Polen en Roemenië. En daarnaast het verminderen van de oplopende transportkosten.
  • Strategieën die meer en meer gericht zijn op outsourcing van logistiek. Leasen van vastgoed, kortere leasecontracten en gebruik maken van flexibele warehouse ruimte.

 

Reactie NDL

De NDL zegt in een eerste reactie verheugd te zijn over de resultaten van het onderzoek. “Het onderzoek toont aan dat Nederland inderdaad een toplocatie is voor pan-Europese distributieactiviteiten. Dit ondersteunt de boodschap van NDL”, aldus Ron Roest, General Manager North America. “Het feit dat de meerderheid van de honderd verladers aangeeft dat Nederland de meest gewilde locatie is, vertelt ons bovendien dat bedrijven kijken naar de totale kosten en naar de kwaliteit van de supply chain in plaats van naar onderdelen van de supply chain. Recente onderzoeken van NDL geven ook hetzelfde resultaat.”

 

Het rapport Europe’s Most Wanted Distribution Center Locations is te bestellen via: roy.lenders@capgemini.com

 

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel