nieuws

Japanse netheid in Veiligste Magazijn van Nederland

Warehousing

Tijdens de Logistica in Utrecht werd het DHL Exel Supply Chain dc in Bergen op Zoom uitgeroepen tot het Veiligste Magazijn van Nederland. DHL, die vanuit dit dc de Europese distributieactiviteiten uitvoert van kopieermachineproducent Ricoh, toonde gisteren aan waarom zij deze titel terecht hebben ontvangen.

Japanse netheid in Veiligste Magazijn van Nederland
dc DHL Bergen op Zoom

Warehouse manager Ralf Hendrix kijkt uitermate tevreden terug op de aandacht die DHL kreeg nadat het de titel van Veiligste Magazijn van Nederland ontving uit handen van juryvoorzitter Jos Vermunt. “De lokale en regionale media hebben volop aandacht besteed aan het feit dat wij deze prijs hebben gewonnen.”

 

Best in class

Uit een rondgang door het dc blijkt dat de jury van het Veiligste Magazijn van Nederland terecht veel lof oogstte voor de wijze waarop de verschillende verkeersstromen op de werkvloer zijn gescheiden middels duidelijke belijningen. “Ricoh streeft naar best in class voor haar producten. Voor ons geldt dit streven ook als inspiratiebron voor de veiligheid in ons magazijn”, zegt Hendrix. De prijs kwam volgens Hendrix toch nog redelijk onverwacht. “Akzo Nobel gold voor mij eigenlijk als de grote favoriet. Ik had er dus eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden, maar ik moet wel bekennen dat als je eenmaal in de finale staat, je wel wilt winnen.”

 

Japanse netheid

De op Japanse leest gestoelde 5S-methode ligt voor een groot deel ten grondslag aan de grote mate van veiligheid in het magazijn, waarbij orde en netheid hoog in het vaandel staan. Overal hangen zogeheten cleaning stations met schoonmaakgereedschap. Bovendien heeft elk hulpmiddel in het magazijn van schaar tot reachtruck een vaste eigen plek. “Tuurlijk houdt niet iedereen zich altijd strikt aan de regels, want we zijn per slot van rekening niet Roomser dan de Paus. We halen echter wel dagelijks alles uit de kast om er voor te zorgen dat onze medewerkers zo gestructureerd mogelijk en veilig kunnen werken.”

 

Mass Configuration Center

In het dc, dat Ricoh huurt van ProLogis, worden kopieerapparaten gereedgemaakt voor distributie naar klanten in heel Europa en Israël. De kopieerapparaten worden kant-en-klaar geleverd vanuit Japan en vervolgens in het dc geconfigureerd voor de Europese klanten. Op dit moment is Ricoh in het magazijn ook bezig met het opstarten van een zogeheten Mass Configuration Center (MCC). “In dit MCC komt een productielijn waarmee we met de losse onderdelen zelf kopieerapparaten in elkaar zetten en vervolgens kunnen leveren. Dat werkt een stuk efficiënter dan het verschepen van complete kopieerinstallaties vanuit Japan.” Het is de bedoeling dat het MCC begin volgend jaar volledig in bedrijf is.

 

Zie ook:

Reageer op dit artikel