nieuws

Fraunhofer onderzoekt WMS-markt

Warehousing

Het Duitse Fraunhofer IML gaat volgend jaar een nieuw rapport over de WMS-markt uitgeven. Het rapport moet zowel gebruikers als leveranciers meer inzicht geven in de steeds complexere WMS-markt. Samen met IPL Consultants doet Fraunhofer IML al jaren onderzoek naar de functionaliteit in WMS-pakketten.

Fraunhofer onderzoekt WMS-markt
Fraunhofer onderzoekt WMS-markt

Verschillende ontwikkelingen maken de markt voor warehouse management systemen (WMS) er niet transparanter op. Fusies en overnames van WMS-specialisten zoals Redprairie en Marc Global, Interchain en Kewill en DCS en Foursoft hebben de markt behoorlijk op zijn kop gezet. Bovendien brengen deze leveranciers naast WMS steeds maar andere systemen voor supply chain execution op de markt.

Ook hebben ERP-leveranciers zoals SAP en Oracle de afgelopen jaren veel geld gestoken in de ontwikkeling van hun eigen WMS-modules. Daarmee hebben ze een significant marktaandeel veroverd. Andere ERP-leveranciers zoals Microsoft Business Solutions laten de ontwikkeling van hun WMS-modules weer over aan gespecialiseerde partners.

 

WMS-marktrapport

Het Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik (IML) uit Dortmund wil inzicht verschaffen in deze complexe WMS-markt. De onderzoekers van het Duitse kennisinstituut willen antwoord geven op vragen zoals:

  • Wie zijn de belangrijkste WMS-leveranciers?
  • Hoe groot is de markt nu eigenlijk?
  • Wat zijn de huidige en toekomstige trends en ontwikkelingen?
  • Welke problemen doen zich voor bij WMS-implementaties?

De onderzoeksresultaten worden gebundeld in een WMS-marktrapport, dat in 2007 verschijnt. Dat rapport moet een gedetailleerd overzicht van de WMS-markt bieden.

 

Nederland blijft achter

Veel internationale WMS-leveranciers hebben hun deelname aan het onderzoek toegezegd. Alleen de participatie van Nederlandse WMS-leveranciers blijft vooralsnog achter.

WMS-leveranciers die willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen on line een vragenlijst invullen. De gegevens worden vertrouwelijk en anoniem behandeld. Deelname is gratis.

 

Pakketonderzoek

Fraunhofer IML doet samen met IPL Consultants al jaren onderzoek naar de functionaliteit in WMS-pakketten. Inmiddels zijn al 77 verschillende pakketten uit binnen- en buitenland opgenomen. De resultaten zijn toegankelijk via de WMS-portal warehouse-logistics.com. Deze portal bevat een eenvoudige, gratis selectietool en een veel uitgebreidere betaalde versie. 

 

Lees ook: VMI komt niet aan bod in WMS (september 2006)

Reageer op dit artikel