nieuws

DHL ontwikkelt eerste logistieke campus in Tilburg

Warehousing

DHL Exel Supply Chain heeft gisteren in Tilburg de eerste steen gelegd voor de bouw van een tweede distributiecentrum. Als het pand klaar is, wordt het de komende jaren ingezet als dc voor printerfabrikant Epson. DHL maakte ook bekend dat het van plan is om op een aantal locaties in Nederland logistieke campussen te ontwikkelen.

DHL ontwikkelt eerste logistieke campus in Tilburg
DHL Tilburg

Op een steenworp afstand waar het nieuwe dc komt, heeft DHL al een pand staan van waar uit de distributieactiviteiten worden gecoördineerd voor elektronica gigant Samsung. “De komende jaren zijn we plan om op deze locatie nog drie of vijf dc’s te clusteren met een oppervlakte tot maximaal 30.000 vierkante meter”, zegt Ad van Beurden Business Unit directeur van DHL Exel Supply Chain.

 

Schaalvoordelen

Tilburg zal, vanwege zijn strategische ligging, de eerste locatie zijn waar de logistiek dienstverlener de campusgedachte gestalte wil gaan geven. De clustering van een aantal distributie centra wordt door DHL gepresenteerd als zogeheten logistieke campussen en dient vooral om schaalvoordelen te behalen en de flexibiliteit in de bedrijfsvoering te vergroten. “Door een groepering van vier of vijf grote dc’s op één locatie kunnen we de kosten beter in de hand houden op het gebied van bijvoorbeeld IT, beveiliging, onderhoud en personeelsbeleid. Voordeel van een campus is verder dat we eenvoudiger ons personeel kunnen laten rouleren over de diverse dc’s mocht een van de bedrijven bijvoorbeeld te maken hebben met een piekmoment”, aldus Van Beurden.

 

Huur vastgoed

Een ander voordeel is dat DHL kostenefficiënter en flexibeler kan omgaan met de huur van het vastgoed op de logistieke campus. Hans Janssen, wethouder Economische Zaken van Tilburg, juicht de campus, maar waarschuwde wel dat er de komende jaren nog flink moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur om de goede bereikbaarheid van “deze logistieke hotspot” in stand te houden.

 

Oplevering

Vanuit het nieuwe EMEA-dc op industrieterrein de Vossenberg gaat het Japanse Epson onder andere consumer printers, business line printers en cash register systemen leveren aan afnemers uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het is de bedoeling dat het pand, met een oppervlakte van circa 31.000 vierkante meter, volgend jaar april wordt opgeleverd door aannemer Slavenburg. In augustus of september moet de operatie volledig draaien. In het nieuwe dc gaan 150 mensen aan de slag. Dit aantal wordt in het hoogseizoen opgeschroefd naar maximaal 350 medewerkers. Het pand wordt ontwikkeld door ProLogis.

 

Lees ook: Epson centraliseert distributiestructuur (juli 2007)

 

Reageer op dit artikel