nieuws

DHL hub bij Leipzig in opspraak

Warehousing

Eén van de meest prestigieuze nieuwbouwprojecten in Oost-Duitsland ligt onder vuur, de nieuwe hub van DHL bij de luchthaven van Leipzig/Halle. De Europese mededingingscommissie, onder leiding van Neelie Kroes, wil nagaan of de 70,8 miljoen euro subsidie terecht is toegewezen. De deelstaatregering van Sachsen-Anhalt is deze week hiervoor op de vingers getikt.

DHL hub bij Leipzig in opspraak
Angela Merkel en Klaus Zumwinkel (DHL)

Het conflict spitst zich toe op de aanleg van een aparte landingsbaan. Sachsen draait voor de kosten op, maar DHL is de enige die de baan gaat gebruiken. Daarnaast zou DHL op voorhand kunnen rekenen op compensatie, wanneer in de toekomst het uitvoeren van nachtvluchten aan banden zou worden gelegd.

 

Terugvordering mogelijk

Handelsblatt publiceerde deze week een artikel op basis van uitspraken, die afkomstig zijn van medewerkers binnen de mededingingscommissie. Brussel denkt dat er mogelijk sprake is van illegale ondersteuning, ondanks het feit dat in 2004 de Europese Commissie zijn goedkeuring heeft verleend. Het aangekondigde onderzoek kan 18 maanden in beslag nemen. Mocht de uitspraak negatief zijn voor DHL, dan kan dat tot terugvordering worden besloten.

 

Bouw gaat gewoon door

DHL zegt in een reactie dat dit een kwestie is tussen Brussel en de regering van Sachsen-Anhalt. De bouw van het distributiecentrum is niet in gevaar. DHL wil in 2008 het nieuwe centrum openen, dat de locatie in Brussel moet vervangen. Daar vocht DHL destijds een lang gevecht uit met de plaatselijke overheid over uitbreiding.

 

Vijftig vliegtuigen per dag

De expresorganisatie heeft gekozen voor drie grote hubs wereldwijd. Dat zijn Hong Kong, Wilmington (US) en Leipzig. De hub in Duitsland moet in 2012 60.000 zendingen per dag kunnen verwerkingen. Dat betekent 50 vliegtuigen, die landen en weer opstijgen. Er komen 3.500 directe arbeidsplaatsen en het dubbele aan indirect.

 

Lees ook: Regio Brussel blijft dwarsliggen over DHL (april 2004)

Reageer op dit artikel