nieuws

Logistieke kosten kunnen met 20 procent omlaag

Warehousing

Bedrijven kunnen jaarlijks vijftien tot twintig procent besparen op hun totale logistieke kosten. Dat blijkt uit de door Eurinpro ontwikkelde Warehouse-scan, die financiële en operationele verschillen in kaart brengt tussen bestaande en nieuwbouw.

Logistieke kosten kunnen met 20 procent omlaag
Eurinpro Nissin Frankrijk

Blijven of nieuwbouw?

De Warehouse scan vergelijkt de bestaande gegevens van een bedrijf met wat het zou kosten als gebruik wordt gemaakt van een nieuw magazijn op maat. Gekeken wordt naar de prijs per vierkante meter, arbeidskosten en afschrijving van materieel, zoals heftrucks.

 

Besparen op huurkosten

“Met de scan zien bedrijven direct wat ze kunnen besparen”, zegt country manager Ruud Weijmans van Eurinpro. Uit toepassing van de scan bij verschillende bedrijven kwam onder meer naar voren dat zo’n tachtig procent van de bedrijven meer dan tien procent kan besparen op jaarlijkse huurkosten.

 

Besparen op arbeidskosten

Verder kan meer dan negentig procent van bedrijven met een magazijn onder de tien meter vrije hoogte, besparen op arbeidskosten, door met minder vierkante meters toe te kunnen met hetzelfde aantal palletplaatsen.

 

Besparen op transportkosten

Bovendien heeft een derde van de bestaande opslagpanden te weinig loading docks om een optimale planning mogelijk te maken. Hierdoor zullen de (interne) transportkosten hoger uitvallen.

 

Behoefte aan flexibiliteit

Andere besparingen zijn mogelijk op verzekeringskosten (door betere beveiliging en brandpreventie), op energiekosten (door een betere isolatie) en op overwerkuren (door een optimaal georganiseerde supply chain). “Mede hierdoor is er toenemende behoefte aan flexibiliteit”, aldus Weijmans. “Deze wendbaarheid heeft een directe weerslag op de logistieke activiteiten.”

 

Lees ook:

Australiërs nemen Eurinpro over;

Amerikaanse zorgen over stijgende logistieke kosten (Cijfers & Feiten, juli 2006)

en Het verband tussen logistiek en magazijnbouw  (Expertartikel)

Reageer op dit artikel