nieuws

België dé Europese topregio voor logistiek

Warehousing

Vlaanderen en Wallonië zetten zich steeds prominenter op de kaart als Europese topregio op het gebied van logistiek en distributie. Dit blijkt uit een ranking van logistieke topregio’s, die gisteren is gepresenteerd door Cushman & Wakefield en het Vlaamse Instituut voor de Logistiek (VIL). In de top tien is alleen Zuid-Nederland terug te vinden op een negende stek.

België dé Europese topregio voor logistiek
CW

De conclusies uit dit onderzoek sluiten aan op het begin dit jaar gepubliceerde European Distribution Report van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield waarin ook werd gesteld dat België bij uitstek het land is om een nieuw distributiecentrum te vestigen. Nederland moest zich tevreden stellen met een derde plaats achter Frankrijk. Uit de vergelijkende studie die Cushman & Wakefield nu heeft uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), blijkt dat België wederom scoort op de goede bereikbaarheid van de belangrijke markten, de uitstekende infrastructuur en de gunstige vastgoedprijzen.

 

Antwerpen en Limburg

Vooral de Vlaamse provincies Limburg en Antwerpen zijn volgens het onderzoek, Vergelijking van toplocaties voor Europese distributie en logistiek 2006, de absolute toplocaties voor logistiek en distributie in Europa. Deze provincies voelen echter de hete adem in hun nek van de Waalse buren Luik en Henegouwen. Ook Düsseldorf en de Alsace en Nord-Pas-de-Calais behoren tot de top-10 van de beste logistieke regio’s van Europa. Opmerkelijk is dat Nederland niet voorkomt in dit rijtje. “Nederland lijkt de laatste jaren een beetje het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Doordat jullie zo populair zijn als logistiek land zijn de grondprijzen voor logistiek vastgoed de pan uit gerezen”, verklaart Jef van Doorslaer van Cushman & Wakefield.

 

Kwantitatieve factoren

De logistieke regio’s zijn in het onderzoek gerangschikt op basis van kwantificeerbare factoren zoals kosten, transportsysteem, bereikbaarheid, aanbod, arbeid en know-how (logistieke opleidingen en talenkennis). “We hebben dus niet gekeken naar kwalitatieve factoren zoals het vergunningenbeleid of bijvoorbeeld de perceptie van de managers bij het maken van hun locatiekeuzes”, aldus Van Doorslaer.

 

Breda en Tilburg

Ondanks dat Nederland is weggezakt in de ranking van Cushman & Wakefield en het VIL hebben onlangs grote elektronicabedrijven als Samsung en Epson toch besloten hun EDC’s te vestigen in respectievelijk Breda en Tilburg. Van Doorslaer: “Je ziet bij Koreanen dat ze gek zijn op Nederland. En het is bij Aziaten in het algemeen zo dat als er eentje zijn warehouse vestigt in een bepaalde regio, dan volgen al snel meer landgenoten.” Ook roemt Van Doorslaer de uitstraling die de slogan Nederland Distributieland wereldwijd heeft. “Tegen jullie marketingmachine en handelsgeest kunnen wij Belgen nog altijd niet opboksen, maar we maken wel een inhaalslag.”

 

Voorspelling 2019

In de analyse is ook een rangschikking gemaakt voor 2019. In deze voorspelling verliest Vlaanderen de eerste plaats aan de regio Nord-Pas-De-Calais. Zuid-Nederland behoudt de negende plaats. Opmerkelijk is de elfde positie van Oost-Nederland dat daarmee West- en Noord-Nederland achter zich laat.

 

Reactie NDL

Dirk ’t Hooft, algemeen directeur NDL, zegt in een eerste reactie wederom verbaasd te zijn over de uitkomsten van het Belgische onderzoek. “Ik zal niet ontkennen dat Vlaanderen een goede vestigingsplaats is, maar ik betwijfel sterk of de wegingsfactoren wel de juiste zijn. Wij onderschrijven ze niet. Bovendien geven ze een te mechanisch beeld van de werkelijkheid. Wij weten uit ervaring en onderzoek van Buck Consultants dat de grote verladers het niet zien zitten om zich te vestigen in bijvoorbeeld Zuid-Belgie of Noord-Frankrijk. Zie maar het voorbeeld van Epson en Samsung in Zuid-Nederland. Het zijn dus conclusies die niet kloppen met de complete supply chain van een grote verlader.”   

 

Lees ook: Nederland verliest logistieke koppositie (april 2006)

 

Lees ook: NDL: Nederland en België samen beste plek voor EDC’s (februari 2006)

 

Reageer op dit artikel