nieuws

Verslag 6e Jaarcongres Warehousing

Warehousing

Het zeven euro-model, Activity Based Costing, de Maturity Matrix, benchmarking; het Jaarcongres Warehousing stond gisteren bol van de modellen waarmee bedrijven hun magazijnbeheer kunnen optimaliseren. Een verslag.

Verslag 6e Jaarcongres Warehousing
Jaarcongres Warehousing

Gisteren werd in het Musis Sacrem in Arnhem het zesde Jaarcongres Warehousing georganiseerd. Mensen uit de advieswereld, de wetenschap en niet te vergeten de praktijk vertelden er over modellen en stappenplannen om gestructureerd het magazijnbeheer te optimaliseren.

 

7€-model

Het begon al met openingsspreker en dagvoorzitter Jeroen van den Berg, die een zogenaamd zeven euro-model voor integraal warehouse management presenteerde. ‘Je gaat uit van een kostenniveau van tien euro, en in drie achtereenvolgende stappen haal je hier telkens één euro vanaf’, ligt Van den Berg zijn model toe.

 

Leveren we wel de goede diensten

In het 7€-model zijn er vier fasen waarin een magazijn zich kan bevinden: reactive, standarized, responsive en collaborative. In de eerste stap, die van reactive naar standarized, gaat een bedrijf procedureel zijn kosten in kaart brengen. Van den Berg: ‘Zodat je ziet waar de verbeteringen zijn te halen.’ In de tweede stap probeert een bedrijf met de inzet van intelligente IT zijn proces efficienter te laten verlopen. In de derde stap, van responsive naar collaborative, kijkt een bedrijf kritisch naar de rol van het magazijn binnen de keten. Van den Berg: ‘Leveren we eigenlijk wel de goede diensten.’

 

Geautomatiseerde magazijnsystemen

De tweede hoofdspreker is Ronald Mantel van de Universiteit Twente. Hij vertelt over een vergelijking die hij heeft gemaakt van vier geautomatiseerde magazijnsystemen: de miniload, de Logistacker, het shuttlesysteem en een horizontale carrousel. Met behulp van grafiekjes laat hij zien in welke situaties welk systeem de kortste in- en uitslagtijden heeft. Mantel: ‘En dat moet je natuurlijk relateren aan de kosten van het systeem.’

 

 

Activity Based Costing

Na de pauze komen er ook mensen uit de praktijk aan het woord. Eén van hen is Marinus Ploos van Amstel, logistiek manager bij boekendistributeur Centraal Boekhuis. ‘Wij hebben met behulp van Activity Based Costing (ABC) de specifieke kosten van inslag, opslag, uitslag en van aanvullende activiteiten in kaart gebracht. Hiermee kunnen we onze opdrachtgevers inzicht geven in de kosten die wij voor ze maken en ook kunnen we zien welke activiteiten efficienter moeten. Ook is de ABC-kostprijs een goed uitgangspunt in de beslissing of je een activiteit moet uitbesteden.’

 

Benchmarking

Wie ‘s ochtends nog niet genoeg modellen heeft gezien, kan na de lunch bij Ramon Veldhuijzen van Capgemini terecht. Deze adviseur presenteert een 6-stappenplan om een benchmarkstudie te verrichten: 1) Bepaal doelstelling 2) Kies benchmarkmethode 3) Zoek vergelijkingsmateriaal 4) Meet eigen prestatie 5) Vergelijk prestatie en 6) Actie

 

Maturity Matrix

Veldhuijzen illustreert iedere stap aan de hand van wederom een scala aan modellen, matrices en tooltjes. De ABC-methode komt weer voorbij (‘ideaal om een student op te zetten’) en ook toont hij de zogenaamde “Maturity Matrix”. Hiermee leg je per magazijnactiviteit vast hoe goed je er nu al in bent en wat je ambitie is. Veldhuijzen: ‘Vraag jezelf alsjeblieft ook altijd af waarom je een bepaald ambitieniveau hanteert. Sommige bedrijven willen een volledig geautomatiseerd material handling-systeem terwijl in hun situatie een handmatige orderpickmethode ook prima voldoet.’ 

 

39% van budget gaat naar personeel

Een heel andere presentatie was afkomstig van Petra Mouthaan van uitzendbureau Tempo Team. Zij gaf toelichting op het zogenaamde Logistics Labour Survey, een onderzoek onder Nederlandse bedrijven naar de manier waarop zij met logistieke medewerkers omgaan. ‘Op een gemiddelde logistieke afdeling gaat 39% van het budget naar personeel, bij logistieke dienstverleners ligt dat percentage nog hoger. Het is dus erg belangrijk om kritisch te kijken naar trends en ontwikkelingen’, aldus Mouthaan.

 

Bekijk hier de foto’s!

 

 

 

 

Reageer op dit artikel