nieuws

Markt onbekend met intelligente verpakkingen

Warehousing

In de bedrijfswereld is grote behoefte aan kennis rondom intelligente verpakkingen. De belangstelling is groot, maar de verschillende vormen en mogelijkheden van intelligente verpakkingen zijn onvoldoende bekend. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).

Markt onbekend met intelligente verpakkingen
Intelligente verpakkingen

Intelligente verpakkingen zijn dozen, kratten of andere verpakkingen die de toestand van de verpakte goederen in de gaten kunnen houden. Daarnaast verstrekken ze informatie over de kwaliteit, de veiligheid en de locatie van de goederen tijdens transport en opslag. Door het gebrek aan kennis over deze verpakkingen is de potentiële meerwaarde ervan in de logistieke keten moeilijk in te schatten, stelt het VIL.

 

Indicatoren

Er zijn verschillende technologieën waarmee verpakkingen intelligent gemaakt kunnen worden. Voorbeelden zijn schok- en kantelindicatoren, tijd-temperatuur-indicatoren, zuurstof- en kooldioxide-indicatoren, versheidsindicatoren en intelligente inkten. Ook RFID-tags kunnen op dit gebied een grote rol spelen. Omdat de sensoren en tags steeds kleiner en goedkoper worden, ontstaan er volgens het VIL nieuwe perspectieven voor deze technologieën.

 

Productkwaliteit

In de voedingsmiddelenindustrie, farmacie, chemie en logistieke dienstverlening is de vraag naar intellingente verpakkingen het grootst. In deze sectoren is de bewaking van de productkwaliteit, die vaak afhankelijk is van de temperatuur, de belangrijkste reden voor de interesse. Ook als de waardedichtheid van de goederen groot is, groeit de vraag naar intelligente verpakkingen.

 

Lees ook: RFID-project Vers Schakel met vertraging van start (juli 2006)

Reageer op dit artikel