nieuws

Grootste Europese spelers logistiek vastgoed

Warehousing

Logistiek vastgoed blijft in trek én het is daarnaast voor vastgoedontwikkelaars een manier om geld mee te verdienen. Wat zijn de grootste Europese spelers op het gebied van logistiek vastgoed?

Grootste Europese spelers logistiek vastgoed
dc in Waddinxveen

Heitman International nam de distributiecentra in Beilen en Waddinxveen over van retailer Laurus. Het dc in Waddinxveen is gloednieuw en werd opgeleverd door The Facility Group. De overnamepartij, Heitman, is ook vertegenwoordigd in het lijstje van Europa’s grootste niet beursgenoteerde spelers op de markt voor logistiek vastgoed.

 

Prologis grootste

In die lijst steekt Prologis met kop en schouders uit boven de rest van de partijen. Prologisc heeft overigens vanaf 22 september een beursnotering aan de in Amsterdam gevestigde Euronext. De beursgang levert Prologis waarschijnlijk tussen de 2,8 en 3 miljard euro op. Met die beurswaarde zou Prologis op de ranglijst van de wel beursgenoteerde partijen direct de eerste positie overnemen van Brixton, een eveneens pan-Europese speler voor logistiek vastgoed.

 

Rendementen in logistiek hoog

Volgens Robert Woerdeman van Kempen & Co is logistiek vastgoed vooral in trek omdat de rendementen duidelijk hoger liggen dan bij retailvastgoed en kantoren. “Winkelcentra leveren in Nederland gemiddeld tussen de 5 en 5,5 procent rendement op, een locatie in hartje Amsterdam misschien nog minder. Distributiecentra leveren gemiddeld 7 procent op. Maar investeren in een dc is gemiddeld wel risicovoller dan in een populair winkelcentrum. Verder is een duidelijke verschuiving zichtbaar naar investeringen in Centraal- en Oost-Europa.”

 

Grootste Europese spelers logistiek vastgoed:

ProLogis European Property Fund 4211 Pan-Europees
Ashtenne Industrial Fund 640 België / Zweden
Celogix / Arlington Investors 500 Nederland / België / Frankrijk / Duitsland / VK
ING Logistics Property Fund Europe 500  Duitsland / Nederland / Spanje / Italië
EuroLogistics Fund 500  Frankrijk / België / Duitsland
IXIS AEW Logistics Property Fund 320 Frankrijk
Heitman Financial Crescent Euro 300 Frankrijk / Duitsland /Nederland / Italië

 

* Bedragen in miljoenen

Bronnen: Global Property Research / Bloomberg, Transport Intelligence

 

Lees ook de vraagbaak: Welke locatie ies je voor het dc?

Reageer op dit artikel