nieuws

EVO: veiligheid en minder regels moeilijk te verenigen

Warehousing

Prinsjesdag is nog niet voorbij of branchevereniging EVO komt met een eerste reactie op de Troonrede. EVO-directeur Dik van de Broek Humphreij: “Premier Balkenende geeft in zijn speech expliciet aan dat de focus van het kabinet ligt op veiligheid en minder regels. Deze twee doelen vallen heel moeilijk te verenigen.”

EVO: veiligheid en minder regels moeilijk te verenigen
Prinsjesdag

De EVO-directeur legt uit: “Immers, uit de praktijk blijkt dat het streven naar veiligheid in werkelijkheid op gespannen voet staat met minder regels.”

 

Aanvullende eisen douanes

De Europese Commissie bereidt op dit moment regelgeving voor die als gevolg heeft dat ondernemers veel en kostbare maatregelen moeten nemen om hun logistieke keten te beveiligen. Ook douanes komen met allerlei aanvullende eisen waardoor bedrijven bijvoorbeeld meer informatie moeten geven over hun lading voorafgaand aan de verzending. Van den Broek Humphreij: “We moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Natuurlijk moeten we het vervoer van goederen zo veilig mogelijk maken. Maar deze regulering leidt al gauw tot hoge kosten, terwijl de kwaadwillende altijd wel een nieuwe manier weet te bedenken om de maatschappij te ontwrichten.”

 

Rem op ontwikkeling

“We moeten ervoor waken dat door nieuwe regelgeving verzendingen vertraging oplopen en het vervoer van goederen steeds duurder wordt. Want meer controles en meer regels betekenen ondermijnen de doelstelling van het kabinet de administratieve lasten terug te dringen. En als goederenvervoer steeds moeilijker wordt, zorgt dat voor een directe rem op de economische ontwikkeling van Nederland.”

 

Lees hier: De gehele troonrede 2006 

Reageer op dit artikel