nieuws

Venlo: dé logistieke hotspot van Nederland

Warehousing

Venlo is net als in 2005 uitverkoren tot belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. West-Brabant volgt in het spoor van Venlo en maakt de voorspelling van vorig jaar meer dan waar dat het een regio met potentie is. Hetzelfde geldt voor Den Bosch-Tilburg. Dit blijkt uit onderzoek van vakblad Logistiek.

Venlo: dé logistieke hotspot van Nederland
Logistieke Kaart

De kracht van Venlo

“Venlo vormt een goede aansluiting op Oost-Europa”, zegt Roy Lenders van Capgemini. Bovendien is Venlo, net als Brabant, volgens Lenders van oudsher een regio waar de overheid over het algemeen flexibel is in het beschikbaar stellen van grond voor de aanleg van logistieke parken. Kees Verweij van TNO Mobiliteit en Logistiek: “De kracht van Venlo is de locatie: het ligt tussen de mainports en het Europese achterland, het is een geschikte locatie voor de consolidatie van goederen en daarnaast is er nog genoeg ruimte, zijn er goede vaarwegen en is het goed bereikbaar per spoor.”

Zachte infrastructuur

Françoise van den Broek, senior projectmanager kennisontwikkeling NDL, stelt dat goede trimodale ontsluitingen, barge, rail en weg, de basis vormen van het logistieke succesverhaal van Venlo. Volgens Van den Broek is er veel aandacht voor de ‘zachte’ infrastructuur. “De gemeente heeft bijvoorbeeld één loket waar aanvragen voor logistieke initiatieven worden afgehandeld.”

De gevaren voor Venlo

Ondanks de comfortabele logistieke koppositie van Venlo liggen er de nodige gevaren op de loer. “We merken in de laatste tijd dat Venlo niet zo flexibel meer is in het beschikbaar stellen van grond voor bedrijven. In Tilburg en Breda daarentegen is dat beter geregeld. Venlo is daarin niet eager genoeg meer”, constateert Roy Lenders. Lees ook: Noord-Brabant de regionale logistieke hotspot.

Logistieke kaart van Nederland

In het vakblad Logistiek van 18 augustus verscheen een grote poster met de ‘Logistiek kaart van Nederland’. Heres Stad, hoofdredacteur Logistiek: “Wat maakt een regio tot een logistieke hotspot? In Venlo moeten ze dat weten, want in ons jaarlijks overzicht steekt deze regio er met kop en schouders boven uit. We hebben ons panel van deskundigen laten kijken naar zes criteria, die te maken hebben met beschikbaarheid van grond, infrastructuur, medewerkers en de medewerking van de overheid. Hun mening – gebaseerd op veel ervaring in de markt – is behoorlijk eensluidend.” Bekijk de Logistieke kaart van Nederland 2006:

 Logistieke kaart 200pdf

 

Reageer op dit artikel