nieuws

Laurus-topman Bruijniks stapt op

Warehousing

Laurus-topman Harry Bruijniks heeft per direct zijn functie neergelegd. De bestuursvoorzitter heeft een conflict met de raad van commissarissen over de toekomst voor Super de Boer, de enige supermarktformule die het concern nog heeft.

Laurus-topman Bruijniks stapt op
Harry Bruijniks

Laurus meldde dat het vertrek van Bruijniks geen verband houdt met de financiële positie van de onderneming. Als voorlopige opvolger is Tonn van de Laar aangewezen. Hij moet “zo spoedig mogelijk” een strategisch plan voor Super de Boer voltooien. Bruijniks was sinds eind augustus 2002 de baas van Laurus. Daarvoor was hij werkzaam voor concurrent Ahold.

 

Mislukte ombouwoperatie
De afgelopen jaren heeft de topman flink moeten saneren bij Laurus. Het supermarktconcern was in grote problemen gekomen door de mislukte ombouwoperatie van zijn supermarkten tot Konmars en door de prijzenslag die Albert Heijn in het najaar van 2003 begon. Eerder dit jaar gingen de supermarktformules Konmar en Edah de deur uit. Dit gebeurde onder druk van de banken, die eisten dat het concern schulden zou aflossen.

 

Conflict
Laurus wilde dinsdag het conflict tussen Bruijniks en de raad van commissarissen niet toelichten. Volgens supermarktkenner Gerard Rutte was er een conflict tussen Bruijniks en zijn financieel directeur Kenaad Tewarie over de toekomst van de onderneming. Tewarie zou zo veel mogelijk geld willen binnenhalen uit de verkoop van winkels. Bruijniks zou de toekomst en de strategie van de winkelformule Super De Boer centraal willen stellen.

 

Schulden aflossen 
“Het leek erop dat Bruijniks de raad van commissarissen achter zich had staan”, aldus Rutte.”Ik denk echter dat de banken ook een stem hebben laten horen. Zij willen natuurlijk een zo groot mogelijke opbrengst om de schulden af te lossen.”

Bedrijf nu stuurloos

Bruijniks zou de nieuwe baas worden bij Super de Boer. “Tewarie vond het huidige management te zwak en wilde versterking”, aldus Rutte. De supermarktkenner vindt het triest dat de onderneming nu weer stuurloos raakt. “Dit is niet goed voor een onderneming die bezig is het hoofd boven water te houden.”

 

Meer dc’s verdwijnen?

De vakbonden FNV Bondgenoten, RMU en De Unie hebben direct een brief gestuurd aan Laurus. Daarin roept het trio het concern op de supermarktketen Super de Boer voort te zetten in zijn huidige omvang. De bonden denken dat Laurus verder gaat snijden, waarbij mogelijk meer distributiecentra verdwijnen. Henk van der Ploeg van FNV sprak hierover in een interview met Logistiek.

 

Al veel begrip gehad

“Wij hebben geen enkel vertrouwen in de overlevingskansen van een uitgekleed Super de Boer”, schrijven ze. De bonden vinden dat ze altijd veel begrip hebben gehad voor de situatie waarin Laurus verkeert. “Ons begrip houdt op als blijkt dat Super de Boer wordt voortgezet in een kleinere omvang dan eerder aan ons gepresenteerd.”

Bron: ANP/Logistiek

 

Lees ook: Ludieke actie bij distributiecentra Laurus (juli 2006) 

en Laurus sluit dc Renswoude (juni 2006)

 

 

Reageer op dit artikel