nieuws

Optimaal voorraadbeheer levert Etos kostenbesparing op

Warehousing

Drogisterijketen Etos heeft een nieuw voorraadsysteem in het distributiecentrum dat erin voorziet een minimale voorraad van elk artikel aan te houden zonder snelle levering aan de winkels in gevaar te brengen. Dc-medewerkers bestelden veelal op gevoel bij toeleveranciers.

Optimaal voorraadbeheer levert Etos kostenbesparing op
Etos

Etos heeft op dit moment 440 winkels in Nederland en ruim 14.000 artikelen in het assortiment, waarvan er 8.000 op voorraad liggen in het distributiecentrum. Tot voor kort werden de bestellingen bij de toeleveranciers voornamelijk gedaan op basis van gevoel van de medewerkers in het distributiecentrum te Beverwijk. Dat gevoel werd enigszins gestaafd door een beperkte hoeveelheid historische gegevens. “Een niet-ideale situatie,” erkent Frank Teunissen, directeur Logistiek en Distributie van Etos

 

Nieuw model

Met behulp van een specifieke methodiek heeft ICT-dienstverlener AB Ovo een model gemaakt waarin variabelen als rentebeslag, artikelwaarde, transportkosten, omzetsnelheid, bestelkosten en een aantal Etos-specifieke aspecten zijn meegenomen. Dit model is geïmplementeerd in de bestaande applicatie en toegepast in de huidige situatie van Etos.

 

Voordelen van het model

Teunissen somt de voordelen van het model op: “Dankzij het stroomlijnen hoeven we minder “nee” te verkopen aan de winkels, hoeven de winkels zelf minder “nee” te verkopen aan de klanten en bezitten we nu een inzichtelijk bestelproces waardoor doelgericht besteld kan worden. We hebben een kostenbesparing bereikt van minstens 15 procent op de voorraad. Dat is een zeer aanzienlijke besparing als je beseft hoe groot de voorraden zijn. Het was een kort en goed uitgevoerd project, waarvan we de kosten al binnen vier maanden hebben terugverdiend.”

 

Lees ook het uitgebreide verhaal: Uitgekiende bevoorrading levert Etos besparingen op (bladarchief juni 2006)

Reageer op dit artikel