nieuws

België, Frankrijk en Nederland: top drie in Europa?

Warehousing

De ranglijst Locaties Europese Distributiecentra moet met een korreltje zout genomen worden, dit zegt Kees Verweij, adviseur bij TNO Mobiliteit & Logistiek en vaste analyticus voor het vakblad Logistiek. Op de ranglijst kwam België als beste locatie voor een DC in Europa uit de bus. Nederland eindigde als derde. De lijst werd samengesteld door Cushman & Wakefield.

België, Frankrijk en Nederland: top drie in Europa?
Belgie, Frankrijk en Nederland: topdrie in Europa?

Bij het samenstellen van de ranglijst hanteerde het onderzoeksbureau vijftien indicatoren, hiervan waren er zes sleutelindicator. Op basis hiervan werden deelranglijsten gemaakt. Deze werden vervolgens gewogen waarna de scores bij elkaar opgeteld werden. Bij een vergelijking van de zes sleutelindicatoren blijkt dat België ten opzichte van Polen en Tsjechië alleen beter scoort op markttoegang en mogelijkheden op de logistieke markt. Voor het onderzoeksbureau waren deze indicatoren doorslaggevend. Kees Verweij heeft  hier zo zijn vragen bij omdat dienstverleners steeds meer pan-Europes logistiek kunnen verlenen.

 

Indicatoren discutabel

Volgens hem zijn ook de keuze van de indicatoren discutabel. “De belangrijkste factoren als beschikbaarheid en kwaliteit van arbeid en aantrekkelijkheid van fiscaal regiem zijn niet in de weging meegenomen. Bovendien is het lastig om een score te geven voor een heel land: de kosten en beschikbaarheid van grond kan per regio namelijk sterk verschillen.”

 

Lees hier de column van Kees Verweij

 

 

Lees ook: NDL: Nederland en België samen beste plek voor EDC’s (februari 2006)

 

Reageer op dit artikel