nieuws

Wereldhavendagen in teken van expeditie

Warehousing

ROTTERDAM – De Wereldhavendagen vinden voor de 28e keer plaats en het thema is ‘op expeditie in een wereldhaven’. Op de Wilhelminapier zijn demonstraties te zien van onder meer op- en overslagwerk.

Op diezelfde locatie geeft de Koninklijke Marine demonstraties met helikopters en rubberbootjes. Aan de Parkkade liggen verschillende schepen van de marine die kunnen worden bezocht. Daar zijn onder meer een amfibisch transportschip, een onderzeeboot, hydrografisch opnemingsvaartuig en een duikvaartuig te zien. Ook de politie geeft demonstraties tijdens de Wereldhavendagen. Politiemensen gaan samen met een speciaal op hoogte getrainde hond abseilen vanaf het World Port Centre. Volgens de politie gaat het om een demonstratie die voor het eerst in de geschiedenis wordt vertoond. In de havens liggen verder tientallen schepen en zijn er excursies naar het havengebied waar bezoekers aan deel kunnen nemen. In de Veerhaven is een nautische markt en op de Westerkade geeft een bergingsbedrijf in een duiktank demonstraties met vuur onder water.

Vrijdagmiddag van start
De festiviteiten gaan vrijdag om 16.15 uur officieel van start, hoewel eerder op de dag de demonstraties van de Koninklijke Marine al plaatsvinden. De Rolls Royce onder de vliegtuigen opent het havenspektakel. De Catalina PH-PBY, een watervliegtuig, landt dan op de Maas nabij de Erasmusbrug. Op zaterdagavond is er een lichtjesparade, waarbij een stoet verlichte boten over de Nieuwe Maas trekt. De avond wordt afgesloten met vuurwerk (22.30 uur). De sloepenparade staat zondag om 14.00 uur klaar om zich aan het publiek te tonen. Voor de deur van het Wereldmuseum zijn de demonstraties van de Marokkaanse souk goed te zien. Daar ligt ook de driemaster De Oosterschelde. Om 18.00 uur zijn alle activiteiten achter de rug.

Reageer op dit artikel