nieuws

Staking dc Beilen

Warehousing

BEILEN – Circa tachtig werknemers bij het distributiecentrum van supermarktconcern Laurus in Beilen hebben sinds woensdagmorgen tien uur het werk neergelegd.

De stakers protesteren tegen de plannen van de directie om 59 banen te schrappen, waarbij gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten. Dat maakte L. Makkinje van FNV Bondgenoten woensdag bekend. Een woordvoeder van Laurus bevestigde de staking, maar kon verder nog geen mededelingen doen. Bij het distributiecentrum werken 460 mensen.

Reactie FNV Bondgenoten
FNV Bondgenoten heeft de actie niet op touw gezet, maar heeft wel alle begrip voor de woedende werknemers. De baas maakt fout op fout en het incasseringsvermogen van de mensen raakt op.
De werknemers verzetten zich niet alleen tegen een dreigende reorganisatie, die bij de vestiging in Beilen 59 banen moet kosten. Het Laurus-personeel is deze week ook al geschoffeerd bij de overleg over het pre-pensioen. De medewerkers van Laurus vallen onder het eigen pensioenfonds van de onderneming. Het overleg daarover kwam stil te liggen omdat Laurus eenvoudig niet wil overleggen over de ombouw van de prepensioenregeling noch over reparatie van rechten voor medewerkers tot 55 jaar. De vakbond heeft bij de raad van bestuur geprotesteerd over het moedwillig laten stuklopen van het overleg door de directie.
De leiding heeft het personeel inmiddels gevraagd de actie in de kantine voor te zetten. Op het verzoek van de directie arriveerde even na het middaguur vakbondsbestuurder Lex Makkinje voor overleg. “Wat de eisen van de mensen hier zijn weet ik nog niet”, zegt Makkinje. “Maar dinsdag werd al wel duidelijk dat de sfeer in Beilen al explosief is als gevolg van het stuk gelopen overleg over de pensioenregeling binnen Laurus.”
FNV Bondgenoten heeft op 16 en 17 juni vergaderingen belegd om de reorganisatie, die vanaf 1 oktober binnen jaar beslecht zou moeten worden, te bespreken. Voor de vakbond zijn gedwongen ontslagen onaanvaardbaar.

Reageer op dit artikel