nieuws

Toename aantal Coaches Fysieke Arbeid

Warehousing

ST-OEDENRODE – Het Buro voor Fysieke Arbeid (BVFA) heeft inmiddels 400 coaches in veel verschillende bedrijven in Nederland en België opgeleid en geregistreerd. Dat is een toename van 230 coaches in vijf jaar tijd.

Driekwart van de coaches zijn te vinden in een veertigtal magazijnen en distributiecentra. Gemiddeld heeft een coach twintig collega’s onder zijn/haar hoede. Doelstelling van BVFA en de bedrijfstak is imagoverbetering van het fysiek zware werk en professionalisering van de werkmethodes. Daarbij speelt het terugdringen en het voorkomen van ziekteverzuim ook een belangrijke rol. Coaches Fysieke Arbeid zijn medewerkers van bedrijven waar zwaar fysiek werk wordt verricht. Bijvoorbeeld in distributiecentra, groothandel, productiebedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook in de zorgsector. “Voor veel vormen van fysiek werk zijn bewegingstechnieken ontwikkeld die aantoonbaar minder belastend zijn”, stelt Bert van de Wijdeven van het BVFA. “Het is echter niet gemakkelijk om deze technieken te leren. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld tennis. Ook daar hebben we technieken om de bal over het net te slaan: de forehand, backhand, smash, maar ook bij tennis is het niet gemakkelijk om die technieken eigen te maken. Het vraagt veel training en coaching”. De Coaches Fysieke Arbeid zijn opgeleid om de eigen collega’s te begeleiden bij het trainen van de bewegingstechnieken. Daarmee is de arbeidsbelasting aanzienlijk te verminderen. Behalve bij het trainen van de medewerkers spelen zij ook een belangrijke rol bij het inrichten en verbeteren van de werkplekken. Op de werkvloer van onder andere Albert Heijn, DeliXL, Akzo Nobel, OPG, Schuitema, Sligro, Technische Unie, Meester BV en Friesche Vlag is men reeds jaren bekend met deze aanpak. Binnen de groep coaches vindt uitwisseling plaats van kennis en vaardigheid. Zo wordt bijvoorbeeld één keer per jaar een Landelijke Coachdag georganiseerd. Onlangs kwamen bij Friesland Foods (voorheen Friesche Vlag) in Nijkerk ongeveer tachtig Coaches Fysieke Arbeid bij elkaar. Het is de zesde keer dat voor deze groep een themadag wordt georganiseerd. Deze keer was het thema: ‘Automatisme bij bewegen’.

Reageer op dit artikel