nieuws

Nieuwe combitruck op maat gemaakt

Warehousing

REUTLINGEN – Voor de verzamelde Europese vakpers presenteerde Still afgelopen maandag een nieuwe combitruck. Meest opvallende aspect is de modulaire opbouw van de machine. Een standaard versie van de MX-X is niet meer verkrijgbaar. Afhankelijk van het gewicht en de afmetingen van de last, de hoogte en de indeling van de stellingen en andere variabelen wordt in het Zuid-Duitse Reutlingen een truck op maat gemaakt.

Een bedrijf dat alleen maar lasten heeft van minder dan 600 kilogram, hoeft bij Still voortaan geen truck meer te kopen die een ton kan tillen. In dat specifieke geval levert Still een combitruck die 600 kilogram kan tillen en niet meer. Ook de lengte van de mast en de ruimte voor de batterijen zijn te variëren. In totaal zijn er meer dan 8 miljard configuraties mogelijk.
Op de nieuwe hoogbouwtruck van Still rusten maar liefst 14 patenten. Eén ervan is voor de opvallende mastconstructie. De zilvergrijze stalen kast waarin de mast is verwerkt, zorgt niet alleen voor een fraaie vormgeving maar ook voor verminderde doorbuiging.
Een ander patent berust op de besturingssoftware van de truck, Optispeed genaamd. Deze software regelt de maximale snelheid van de combitruck, die afhangt van de hefhoogte. Uit veiligheidsoverwegingen geldt daarbij: hoe hoger de hefhoogte, hoe lager de maximale snelheid.
Optispeed is verkrijgbaar in drie versies. Versie 2.0 regelt alleen de snelheid als functie van de hefhoogte. Versie 2.1 is dezelfde als versie 2.0, maar dan uitgerust met een sensor. Die detecteert of de combitruck een last bevat of niet. Als dat het geval is, wordt de maximale snelheid ingesteld op het maximaal toelaatbare gewicht. Versie 2.2 tot slot is uitgerust met een sensor die op 50 kilogram nauwkeurig ook het gewicht van de last meet. De maximale snelheid hangt dan niet alleen af van de hefhoogte, maar ook van het gewicht.
Op dit moment maakt Still in Reutlingen zo’n 600 combitrucks per jaar. Met de nieuwe MX-X hoopt de leverancier het aantal met 20 procent te kunnen verhogen.

Reageer op dit artikel