nieuws

Oost-Europa vormt geen bedreiging voor EDC’s Nederland

Warehousing

Nederland zal, zelfs na de EU-uitbreiding met tien nieuwe lidstaten (vanaf juli 2004), aantrekkelijk blijven voor de vestiging van Eropese dc’s (EDC’s). Dat stelt NDL in haar rapport Compass Eastwards dat eerder deze week werd gepresenteerd in Nijmegen. Wel dreigt de concurrentiepositie van Nederland te verslechteren ten opzichte van België, Duitsland en Frankrijk.

Volgens Cees Verweij van NDL vinden bedrijven de vestiging van EDC’s in Oost-Europa niet interessant. “De nieuwe landen hebben dan wel lagere arbeids- en vestigingsplaatskosten, maar de koopkracht ligt in West-Europa. Bovendien zal de logistieke performance er lager uitvallen vanwege hogere transportkosten, slechtere infrastructuur en minder betrouwbare transporttijden. Daarnaast liggen productielocaties met lage lonen vooral overzee, in het Verre Oosten. Voor verdere Europese distributie is Nederland favoritet, vooral vanwege de nabijheid van de mainports.”
Het NDL-rapport is opgesteld met consultancybureaus en logistiek dienstverleners als Frans Maas, Birkart Logistics, Centrum Transport en De Greef Woudenberg. Anders dan het eerder gepresenteerde onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young, stelt NDL dat modaliteiten als binnenvaart en spoor geen belangrijke factor voor de vestiging van EDC’s zijn. Verweij: “Bij de aanvoer worden deze modaliteiten nog wel eens gebruikt, maar de verdere afvoer gebeurt toch hoofdzakelijk via het wegtransport. Dit omdat een snelle levering noodzakelijk is.”

Reageer op dit artikel