nieuws

Test Mitsubishi FB15KRT

Warehousing

Het merk van ‘de gestaalde perfectie’ in de mintgroene kleur bijt het spits af in een nieuwe testcategorie van compacte en achterwielaangedreven driewielers. Conclusie: achterwielaandrijvers hebben het nog steeds zwaar op het hellend vlak.

Het concept is simpel, maar doeltreffend. Vervang de voorwielaandrijving met de tamelijk zware differentieeloverbrenging door een enkele elektrische aandrijfmotor op het achterwiel. Dit scheelt flink in gewicht en constructieruimte. Vervang daarbij ook nog de betrekkelijk grote en zware 48 volt-tractiebatterij door een kleinere en lichtere 24 volt-uitvoering. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om een zeer compacte en goedkopere vorkheftruck neer te zetten, die met lichte lasten goed uit de voeten kan op de vierkante meter. Deze machine is door Mitsubishi speciaal ontworpen voor kortstondig werk in smalle gangpaden en voor in- en uitrijden van containers. Het gebruik ligt daarmee specifiek bij de handling in kleinere retailzaken. De constructeurs zijn daarin geslaagd en creëerden een uiterst compact chassis met bescheiden afmetingen. Concurrerend vergelijkingsmateriaal in deze categorie is er nog niet. Toch hebben de ervaringen met deze compacte en gelijkstroom aangedreven Japanse driewieler met achterwielaandrijving geen onvergetelijke indruk op ons achtergelaten. Zowel rijsnelheid, acceleratie, productiviteit als praktische inzetduur scoren bescheiden waarden. Het energieverbruik is in verhouding hoog. Een rijprogramma aanpassing van de Zapi Combisem 2 controller – met als doel hogere prestaties – was niet mogelijk; deze stond namelijk af fabriek al op de maximale waarden ingesteld. Ook het verminderde tractieverlies van het aandrijfwiel op een helling vinden we een minpuntje van deze achterwielaandrijver. We zijn dan ook reuze benieuwd hoe de nog te testen concurrenten het er vanaf gaan brengen. Wat wel indruk maakte zijn de compacte afmetingen, het goede zicht rondom en de wendbaarheid van deze machine en ‘last-but-not-least’ het prettige prijskaartje.

Reageer op dit artikel