nieuws

Albert Heijn boeit deelnemers WMS-dag

Warehousing

“Als de planning goed is en de processen goed zijn ingericht, hoef je de mensen op de magazijnvloer niet meer achter de broek aan te zitten. En ik kan me wel wat leukers voorstellen dan dat.” Boudewijn Canrinus van Albert Heijn maakte op de WMS-dag duidelijk wat het belang is van een goede aansturing van het magazijn.

Ruim driehonderd mensen hoorden Canrinus vertellen over de implementatie van een nieuw warehouse management systeen (WMS) bij Albert Heijn. De Zaanse grootgrutter heeft daarbij nadrukkelijk gekozen voor het aanpassen van de processen aan het pakket. “We hebben besloten om geen miljoenen meer te investeren in maatwerk. En dat heeft ons geweldig in snelheid geholpen, bijvoorbeeld bij het implementeren van een nieuwe release. In november zijn wij op één maandagavond overgegaan naar een andere versie. Dat gaat niet als je veel maatwerk hebt”, verkondigde Canrinus.

Onzekere factoren
Even daarvoor had prof. Jan Tijmen Udding van de Technische Universiteit Eindhoven al verteld dat de variabiliteit in het magazijn een probleem is. Er zijn zoveel onzekere factoren die van invloed zijn op het werk in het magazijn, dat de betrokkenen vaak extra veiligheidsmarges inbouwen. Ze bestellen meer dan dat ze nodig hebben, waardoor voorraden vaak te hoog zijn. Middels het opstellen van simulatiemodellen probeert Udding meer grip te krijgen op dit soort effecten.
Behalve presentaties bood de WMS-dag volop gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met collega’s en het vergaren van informatie over WMS-pakketten. Vooral de zes workshops met onderwerpen zoals cyclecounting, activity based costing en retourlogistiek waren populair.

Een uitgebreider verslag van de WMS-dag staat vanaf maandag op www.wmsdag.nl. Daar kunt u dan ook de presentaties downloaden.

Reageer op dit artikel