nieuws

Samenwerking Coevorden en haven Amsterdam

Warehousing

Het nieuw te bouwen overslagcentrum in Coevorden moet een belangrijk logistiek knooppunt worden voor de Amsterdamse zeehaven. Coevorden en het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam tekenen vandaag een samenwerkingsplan. Een deel van de goederen die per zeeschip Amsterdam binnenkomen, gaat straks over weg, spoor of water naar Coevorden om van daaruit naar de eindbestemming, vaak in Noordoost-Europa, te worden getransporteerd.

Het is de bedoeling dat er voor het transport van de goederen vaste lijnverbindingen ontstaan, zogeheten shuttles. De eerste shuttle moet in de loop van volgend jaar gaan rijden of varen. Volgens Egbertsen maakt de lijn Amsterdam-Coevorden daarmee de Betuwelijn overbodig voor goederentransport naar steden als Berlijn en Moskou.

De goederen worden overgeslagen in het nog te bouwen grensoverschrijdende Regionaal Overslag Centrum (ROC) in Coevorden en het Duitse Emlichheim. “Wij hopen dat het ROC eind volgend jaar klaar is”, zegt een woordvoerder van de gemeente Coevorden. “Maar wij hebben nu al mogelijkheden voor de overslag van goederen uit Amsterdam.”

Volgens hoofd marketing J.W. Egbertsen van de Amsterdamse haven gaat het om een voor het bedrijf unieke samenwerking.

Reageer op dit artikel