nieuws

Lange reis voor ons eten

Warehousing

De reis die ons eten moet afleggen om op de borden te komen is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk langer geworden: gemiddeld leggen groenten, vlees, aardappelen en fruit 3000 tot 4000 km af. Door verbeterde koeltechnieken en verpakkingen is het mogelijk de levensmiddelen langer te bewaren en te vervoeren. De meeste producten kunnen dan ook wereldwijd het hele jaar worden gegeten.

De reis is in de afgelopen twintig jaar anderhalf maal zo lang geworden. In het streven naar een constante kwaliteit of smaak mengen supermarktketens de producten uit vele delen van de wereld met elkaar. Bovendien is de tendens van centralisering een bevordering voor lange afstanden, vooral in de Verenigde Staten. Het kan zo gebeuren dat een sla uit het zuiden van het land naar een distributiecentrum in het midden van het land wordt gebracht om vervolgens weer naar een supermarkt in het zuiden te gaan.

De consument merkt geen verschil in prijs tussen producten uit de eigen omgeving en die van verder komen. Ook krijgen de boeren minder voor hun waren. In 1910 ontving hij 40% van de bestedingen aan voedsel, nu is dat tot 7% gedaald.

Het is vooral de tussenhandel en toegevoegde diensten die profiteren van de globalisering, net als de grote supermarktketens. Landbouwproducten gaan steeds meer op elkaar lijken en de producten in de schappen van de winkels komen vaker tot stand door technieken waarbij kleur-, geur- en smaakstoffen de dienst uitmaken.

Herkomst ingrediënten (Engeland)
Ingrediënt per… Land Afstand (km)
Aardappelen vrachtauto Italië 2447
Aarbeien vliegtuig Californië (VS) 8772
Bonen vliegtuig Thailand 9532
Bosbessen vliegtuig Nieuw-Zeeland 18.835
Broccoli vliegtuig Guatemala 8720
Rundvlees schip Australië 21.462
Wortelen vliegtuig Zuid-Afrika 9620
Reageer op dit artikel