nieuws

Arbeidsinspectie gaat op gordel en beugel letten

Warehousing

Pas 85% van alle heftrucks is voorzien van een gordel of beugel die moet voorkomen dat een heftruckchauffeur tijdens een ongeluk onder de heftruck belandt. Vanaf 5 december 2002 is dit wettelijk verplicht. De bedrijven werken hard aan een inhaalslag. Wie deze voorziening nog niet heeft, riskeert een boete van 900 tot 2250 euro van de Arbeidsinspectie.

Branchevereniging BMWT verwacht dat op Sinterklaasavond 85% van de bedrijven de heftrucks heeft voorzien van gordel of beugel. Volgens verschillende leveranciers is er wel een inhaalslag aan de gang, waarbij vooral de gordel populair lijkt te zijn.

Punt twee is het dragen van de gordel. Daarvoor is de werkgever verantwoordelijk. Als een chauffeur weigert een gordel te dragen moet de werkgever (liefst schriftelijk) kunnen aantonen dat hij hiervoor alles in het werk heeft gesteld. De Arbeidsinspectie kijkt in eerste instantie naar het aanwezig zijn van de veiligheidsvoorzieningen op de heftrucks. En het dragen is ook discutabel in sommige gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in geval van slechte batterijen of bij sommige draaibare stoelen. “Dan kun je ook discussiëren over het dragen van de autogordel als je een gracht inrijdt”, aldus A. van Loon van de BMWT.

Reageer op dit artikel