blog

Artikel-op-locatie beheer: basis voor ieder magazijnproces

Warehousing

Artikel-op-locatie beheer: basis voor ieder magazijnproces
Artikel op lokatie beheer

De basis voor de performance van ieder magazijn staat of valt met het juiste artikel-op-locatie beheer. Ieder artikel heeft een eigen locatienummer. Deze locatie is afgestemd op de fysieke kenmerken én op de logistieke kenmerken van het product. Daarbij moet de voorraad op de picklocatie betrouwbaar zijn.

Op zich klinkt dit logisch en zo is het ook. Toch is het in veel magazijnen nog op een andere manier georganiseerd. Vooral magazijnen die een snelle en behoorlijke groei doormaken, lopen op een gegeven moment tegen de grenzen van de groei aan. In kleinere magazijnen, met gemotiveerde en ervaren medewerkers die al lang in het magazijn werken, weten de medewerkers precies waar ieder artikel ligt en waar de buffervoorraad ligt, als de picklocatie te klein wordt.

        

Groei assortiment

Iedereen heeft zijn eigen handigheidjes en gewoontes ingebouwd en dit blijkt vaak goed, efficiënt en betrouwbaar te werken. Totdat de operatie hard gaat groeien, het assortiment flink wordt uitgebreid en er veel nieuwe, vaak tijdelijke, medewerkers bijkomen. Dan loopt het proces vast en moet er een eenduidige artikel-op-locatie structuur worden vastgelegd.

    

Vaak laat men het te ver komen. Pas nadat er een backlog ontstaat met de uitlevering van de klantenorders, of nadat men teveel goederen kwijt is geraakt.

     

Locatiecodering

Om deze structuur vast te leggen, moet gestart worden met een logische, eenduidige en duidelijke locatiecodering; er moet verschil worden gemaakt naar artikelgroepen en naar langzaamlopende en snellopende artikelen. Dit is van invloed op het volume van de picklocatie en de behoefte aan bulklocaties.

  

Pas de structuur daarom tijdig aan. Zodra er 8 tot 10 medewerkers of meer in het magazijn werken, moet het artikel-op-locatiebeleid vorm worden gegeven. Begin hier op tijd mee.

 

Hoe ziet het met het artikel-op-locatie beleid in jouw magazijn?

Reageer op dit artikel