blog

Kabinet eert alle logistiek medewerkers

Warehousing

Kabinet eert alle logistiek medewerkers
Topsector logistiek

Het kabinet steekt miljoenen Euro’s in topsector Logistiek’, dat was vorige week het goede nieuws. De beste sectoren in Nederland worden extra gestimuleerd om hen nog sterker te maken. De logistieke sector mag blij zijn met deze opsteker. Laten we dat ook gewoon zijn!

Ja, sommige topsectoren krijgen meer geld. En ja, het kan beter in vele opzichten in onze sector. Maar laten we het compliment van het kabinet nu eens gewoon tot ons nemen! Want een topsector zijn we niet voor niets!   

    

Het is vooral een erkenning voor het hoge niveau van logistiek in Nederland waar wij inmiddels aan gewend zijn. Door het logistieke proces continu te innoveren en te optimaliseren, is het niveau van de aansturing en de uitvoering van de logistiek op een topniveau gekomen.

      

Orderdoorlooptijd korter

De orderdoorlooptijd vanaf vrijgave van de order, tot aan de aanlevering aan de internationale transportnetwerken, is in Nederland korter dan in andere landen. De flexibiliteit die hiervoor nodig is, is typerend voor de Nederlandse distributiecentra. Deze flexibiliteit is in andere landen vaak ver te zoeken.

          

Tevens is de voorraadbetrouwbaarheid en de kwaliteit van de uitlevering van de goederen vanaf de DC’s zeer goed. Waar 10 jaar geleden een uitleveringspercentage van 99,75 procent hoog was, is dit inmiddels opgetrokken naar 99,9 procent. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van de logistieke ketens verhoogd; tevens worden de retourkosten als gevolg hiervan verlaagd. Door de processen continu te innoveren en te optimaliseren, is de productiviteit behoorlijk gestegen de afgelopen 10 tot 15 jaar.

Door Value Added Logistics activiteiten, worden de uitlevergraad en productbeschikbaarheid verder verhoogd. Deze activiteiten moeten vaak uitgevoerd worden tussen het moment van ordering en uitlevering van de goederen. Snelheid en flexibiliteit zijn hierbij geboden.

       

Veel werkgelegenheid

Dit heeft ertoe geleid dat de belangrijkste Europese goederenstromen door en vanuit Nederland worden gecoördineerd en geregisseerd. Bijna wekelijks lezen we dat er weer een multinational zijn Europese distributieactiviteiten in Nederland gaat vestigen. Dit brengt veel werkgelegenheid en economische activiteiten met zich mee.

     

Vaak wordt er wat laatdunkend gesproken over logistiek, alsof er alleen maar met dozen wordt geschoven die met stinkende vrachtwagens worden aan- en afgevoerd. Zeer onterecht. Achter dit ‘schuiven’ en ‘transporteren’, gaat echter een hele planning en coördinatie aan vooraf. De logistieke ketens kunnen alleen aangestuurd worden met geavanceerde logistieke systemen. Het niveau van automatisering van de aansturing van de goederenstroomketens is van groot belang, voor de efficiëntie en effectiviteit van de aan te sturen stromen.

     

Een groot aantal mensen is werkzaam in de logistiek, in een breed scala van vakgebieden. Supply chain planners, Systeembeheerders, Customer service medewerkers, Transportplanners, Supervisors, Teamleiders, Orderverzamelaars, Heftruckchauffeurs, Vrachtwagenchauffeurs, enzovoorts. Alle functies moeten goed worden ingevuld en uitgevoerd. Alleen een goede, gezamenlijke inspanning, leidt tot het uiteindelijke resultaat, namelijk een tevreden klant. Logistieke mensen staan met beide benen op de grond en stropen de mouwen op. Geen blabla maar gewoon doorwerken en doen wat er gedaan moet worden.

      

Al deze mensen zorgen ervoor dat de logistiek in Nederland op een hoog niveau staat. Dat wordt hierdoor ook erkend door het kabinet, dat extra geld vrijmaakt voor onderzoek naar verdere verbeteringen. Dit is een groot compliment voor alle medewerkers in het logistieke vakgebied. Van harte gefeliciteerd!

Reageer op dit artikel