blog

Waarom staan er zoveel tweedehands plateauliften te koop?

Warehousing

Waarom staan er zoveel tweedehands plateauliften te koop?
Plateaulift

Plateauliften staan opvallend vaak te koop bij opdrachtgevers waar ik kom, omdat ze niet worden gebruikt. Er is echter geen 2e hands markt voor, omdat het afbreken en opbouwen teveel kost en er tevens garantie en onderhoud gegeven moet worden. Jammer!

Jammer,  want  plateauliften bieden zeker voordelen  en de mogelijkheden zijn groot. De reden dat ze zo vaak leeg blijven staan,  is dat de plateauliften niet goed passen in het totale logistieke concept.

 

Als het totale logistieke concept klopt, en de plateauliften hebben daar de juiste functie in, dan kan men heel efficiënt en vooral ook heel betrouwbaar ordes verzamelen . De medewerkers hebben een goede, ergonomische werkplek, het maken van pickfouten wordt geminimaliseerd en door batchpicking kan de efficiëntie enorm omhoog.

 

Voordraaien

Als men echter tijdens de pickronde aankomt bij de plateaulift, daar een artikelnummer of locatie in moet typen, dan moet wachten tot het juiste plateau is "voorgedraaid",  dan gaat het efficiëntie-voordeel  verloren aan wachttijd. 

 

Denk bij de aanschaf van een plateaulift daarom goed na over het totale logistieke concept in het DC.  Zorg voor een goede koppeling met het WMS-systeem of de WM-module van het ERP-systeem. Vaak werkt het goed om het order initialisatie-punt bij de plateaulift te leggen. Batchpicking kan dan worden geoptimaliseerd.

 

Bepaal ook het juiste assortiment dat in de plateaulift terecht komt; maximaal het aantal regels tegen de beschikbare, technische capaciteit en beperkt de volumestroom door de plateaulift. Dat voorkomt aanvullingen.

 

Dan kun je veel profijt hebben van deze mooie logistieke systemen.

Reageer op dit artikel