blog

Was Duisburg-drama te voorkomen?

Warehousing

Was Duisburg-drama te voorkomen?
Was Duisburg-ramp te voorkomen?

Inspirerend feest eindigt in nachtmerrie. Evenementenlogistiek en crowdmanagement zijn van levensbelang. Wat gebeurt er als je 1 of 1,5 miljoen bezoekers krijgt? Wanneer breekt het logistieke lijntje? We gaan onze studenten komend jaar nog beter leren.

Via Twitter stroomden zaterdagavond de eerste onheilspellende berichten binnen over incidenten bij de Love Parade in Duisburg. Honderden gewonden en tenminste 19 slachtoffers. Der Spiegel bericht over het drama ‘Im Tunnel des Todes’ en op YouTube staan hartverscheurende filmpjes. Love Parade werd een nachtmerrie voor veel bezoekers.

 

 

Lessen

Eind augustus beginnen de colleges evenementenlogistiek weer aan de Hogeschool van Amsterdam. Wij leiden daar de toekomstige managers op voor evenementen als de Love Parade, Mystery Land, Sail, GayPride, Koninginnedag en de Uitmarkt. Wat gaan we de studenten straks vertellen als ze ons vragen of het drama in Duisburg te voorkomen was geweest?

 

Vorige week schreef ik op Nuzakelijk.nl over het succes van de Nederlandse dance industrie met Sensation, Dance Valley en Mystery Land. Die organisatoren weten haarfijn wat hun kerncompetenties zijn en wat ze beter aan andere, specialisten, kunnen over laten. Het is sex, drugs and rock’n’roll, maar, dan wel heel erg professioneel. Hun motto is simpel: perfect preparation prevents poor performance… 

 

Plan-do

Ook de organisatie van de Love Parade heeft zich in detail voorbereid op het festival met crowdmanagement-, calamiteiten- en mobiliteitsplannen. De regels zijn ook in Duitsland streng. Het onderzoek zal zich zeker richten op de lay-out van het festivalterrein en die ene enkele in- en uitgang. Ook is de vraag of de organisatie voldoende heeft gerekend aan de wachtrijen en de nodige ‘what-if’ simulaties heeft gemaakt. Wat zou er kunnen gebeuren als je 1 of 1,5 miljoen bezoekers krijgt. Wanneer breekt het logistieke lijntje? Waar zitten de knelpunten in de mensenstroom die je extra in de gaten moet houden.

 

Check-act

Het beeld dat steeds weer boven komt is dat van de 1,4 mln ‘ravers’ die naar Love Parade kwamen. Waarop was de organisatie eigenlijk voorbereid? Een half miljoen, een miljoen? Misschien niet op die 1,4 miljoen.

 

De paniek ontstond toen toestromende bezoekers kwamen vast te zitten in dezelfde tunnel als mensen die de overvolle Love Parade wilden verlaten. Getuigen vertelden over duizenden mensen die vast raakten ‘in een ware heksenketel’.  Deelnemers zeggen dat zij de politie al eerder op de dag hadden gewaarschuwd, maar dat hun waarschuwingen in de wind werden geslagen.

 

Hoe was het mogelijk dat, ondanks dat Duisburg vol zat, de mensenmassa bleef binnenstromen? Amsterdam zou bij de inhuldiging van Oranje de treinen naar Amsterdam stil leggen, als de stad te vol werd, en bleef het publiek informeren.

 

 

Bezoekers

Ondanks alle goedbedoelde plannen ging het fout. De vraag is of de organisatie voldoende was voorbereid en had geoefend op incidenten. De lessen van het dance feest in Hoek van Holland in 2009 gingen ook over juist de communicatie en de bijsturing op het moment dat het fout liep. Ook mag je de vraag stellen in hoeverre de bezoekers zichzelf niet beter moeten voorbereiden als ze naar zo’n groot evenement gaan.

 

We gaan de studenten het komende studiejaar nog beter leren hoe je grote, openbaar toegankelijke, evenementen organiseert en het belang van een plan-do en vooral check-act daarbij. We gaan nog meer aandacht besteden aan crowdmanagement, de psyche van de massa en ‘serious gaming’ om te ervaren wat er kan gebeuren. 

 

Was het drama te voorkomen geweest? Ik weet het nog niet… de tijd zal het leren. Het blijft verschrikkelijk verdrietig. Wat een inspirerend feest vol liefde en dans moest zijn, eindigde in een nachtmerrie.

Reageer op dit artikel