blog

Farmalogistiek in de steigers of in de put?

Warehousing

Farmalogistiek in de steigers of in de put?
Farmalogistiek in de steigers of in de put? Blogpost door Erwin Faber

Nieuw- of verbouw is een uitgelezen kans voor de ziekenhuisapotheek om de farmalogistiek eens flink in de steigers te zetten, zou je denken, maar helaas belandt het initiële enthousiasme nogal eens in de spreekwoordelijke (bouw)put …

Het blijft me iedere keer weer verbazen hoeveel ziekenhuizen nieuw- dan wel verbouwplannen hebben of zich midden in een dergelijk traject bevinden. Als je daar de groep bij optelt die pakweg de aflopen vijf jaar in de steigers heeft gestaan, heb je zeker ruim de helft van de ziekenhuizen te pakken.

 

Een uitgelezen kans voor de ziekenhuisapotheek, zeg maar het interne magazijn voor medicijnen, om de farmalogistiek eens flink in de steigers te zetten, zou je denken, maar helaas belandt het initiële enthousiasme nogal eens in de spreekwoordelijke (bouw)put …    

 

Deuren te smal voor pallets

Het gevolg is dat je soms ziekenhuisapotheken aantreft met enorme pilaren in het midden of waar de deuren te smal zijn voor een pallet en je met inefficiente, kleine karretjes moet gaan werken om de goederen in te slaan.

 

Doordat men het traject beschouwt als bouwproject, en niet als farmalogistiek verbeterproject, krijgt het onvoldoende aandacht en zit men in de reactieve modus.

 

Dit wordt versterkt door de rol van de techneuten in het bouwteam die vanzelf aankloppen wanneer de uiteindelijke gebruiker keuzes moet maken over de indeling en voorzieningen van de ruimtes. Jammer alleen is dat dan acuut antwoord moet worden gegeven, want het bouwproces mag immers niet stilvallen. De farmalogistieke dienstverlening in de toekomst als gevolg van een ondoordacht concept blijkbaar wel …

 

Tiid, geld en kwaliteit

Daarnaast schort het ook aan de timing. Te laat wordt de ziekenhuisapotheek in het traject betrokken, waardoor de "muren" vast staan en men het farmalogistieke proces mag aanpassen aan de beschikbare ruimte. Het budget is dan natuurlijk ook al vergeven, waardoor men mogelijke verbeteringen als gevolg van investeringen kan vergeten. Het behoeft geen uitleg dat dit op de lange termijn ten koste gaat van de proceskwaliteit!

 

Tien tips voor logistiek succes via de bouw

Hoogste tijd dus om de helpende hand te verlenen met 10 tips om het hoofd boven water te houden bij ingrijpende bouw- en veranderprojecten. Uiteraard met als doel om niet in de put te belanden! 

 

Tip 1. Prefereer continuïteit in ziekenhuisproces boven bouwproces

Tip 2. Stel een integrale planning op die de bouwplanning overstijgt

Tip 3. Onderschat de impact van een tijdelijke situatie niet

Tip 4. Schroom niet om specifieke competentie in te schakelen

Tip 5. Geef voldoende ruimte voor inspraak vanuit de eigen organisatie

Tip 6. Ontwerp in vroeg stadium een doordacht logistiek concept

Tip 7. Leer van bewezen systematiek uit andere branches

Tip 8. Vertaal het logistiek concept in een concreet functioneel PvE

Tip 9. Bak voldoende flexibiliteit in

Tip 10. Maak keuzes op basis van houtsnijdende argumenten

Reageer op dit artikel