blog

Drie belangrijke trends in orderverzamelen

Warehousing

Aan de vooravond van de vakbeurs Logistica zet Wendel Dijker van Groenewout de trends van het huidige orderverzamelen nog eens op een rij. “Elke bezoeker die zonder een plan een stand oploopt, kan vastkomen te zitten in een dikke modderstroom aan informatie.”

De processen van een dc zijn leidend voor het bepalen van de magazijninrichting maar daarbinnen is het orderverzamelproces het meest dominant. Met terugwerkende kracht worden de processen voor wellicht VAL, maar zeker voor herbevoorraden, inslag en ontvangst afgestemd op de uitgaande kant, het orderverzamelen. De functies van de (IT)-aansturing of besturing en het MHE, van EPT tot aan een AS/RS, worden bepaald door de processen die deze zaken  moeten ondersteunen.

 

Kijkend naar het orderverzamelen zien wij als de drie belangrijkste trends van dit moment:

  

  • Mechanisering

Centraliseren van voorraden, waardoor gemechaniseerde oplossingen eerder haalbaar worden en daarmee ook de betrouwbaarheid van het proces kan worden verhoogd. Daarnaast vragen dergelijke processen een lagere FTE bezetting wat wellicht binnen de huidige economische situatie niet direct, maar op termijn een competitief voordeel is.

  

  • Ergonomie

De magazijnmedewerkers van nu zijn professionals die navenant kwaliteit willen leveren en beloond willen worden en waar de werkgever langdurig gebruik van wil maken. Daarnaast is het vanuit het MVO gezichtspunt een onderwerp dat altijd al aandacht had moeten hebben. Wij zien de toegevoegde waarde van een ergonomische benadering toch vooral ook in de duurzaamheid van een concept en niet alleen in het bijvoorbeeld het opkrikken van de productiviteit.

    

  • Keep it simple

Zonder zwaar te investeren is er door goed naar de processen te kijken en wellicht gericht te mechaniseren en/ of te automatiseren al heel wat te verbeteren en dus te verdienen. Lean en mean is hier het streven. Dit geld ook voor de technische uitvoering van gemechaniseerde systemen. 
    
Sla eens een trend over

‘Als een trend je niet past sla er dan eentje over, de volgende komt er al weer aan.’ Dit advies komt vanuit de modewereld waar niet iedereen alle trends even flatteus kan volgen. Ook voor de logistieke wereld is dit absoluut van toepassing. Weet waar uw organisatie mee bezig is en daarvan afgeleid waar de logistiek behoefte aan heeft. Dit betekent dus ook dat wat een oude trend voor de een is, nieuw terrein voor de ander is. daarnaast bent u wellicht niet op zoek naar een nieuwe trend maar naar een slimmigheid om uw proces makkelijker, sneller, of meer beheersbaar te maken. Wat dat betreft is het altijd goed om de "kleine" stands in de gaten te houden, hier kunnen wel eens die slimmigheden worden getoond die een specifiek probleem in uw organisatie oplost.
  

Maak daarnaast gebruik van het feit dat u qua functionaliteit en ‘look and feel’ producten heel snel heel goed met elkaar kunt vergelijken, ze staan immers naast elkaar.

 

Zorg voor een plan

Zorg wel dat u een plan heeft. Wat is de performance waar u op termijn naar toe wilt? Wat is het orderprofiel? Wat voor type producten gaat het om? Etc.. Maak een turflijstje en houdt zo de fit van de verschillende aanbieders en hun systemen bij.

Elke bezoeker die zonder een plan een stand oploopt kan vast komen te zitten in een dikke modderstroom aan informatie. De functionaliteiten van de systemen die de leveranciers in het verleden duidelijk onderscheiden worden steeds omvangrijker en de overlap van de aangeboden productportfolio’s steeds groter.

    

Goede deal op de beurs

Indien goed voorbereid is de beurs ook een goede plek voor het sluiten van een goede deal. Als uw plannen minder concreet zijn of u gaat echt om geïnformeerd te worden, hou het daar bij en laat de afronding van de deal een follow-up zijn van de beurs, na het thuis valideren van de businesscase.

  

Veel plezier op de Logistica!

Reageer op dit artikel