blog

Vergeet de flexwerker niet

Warehousing

Vergeet de flexwerker niet
Vergeet de flexwerker niet!

Voorlichting, instructie, begeleiding op de werkplek. Je moet er wat voor over hebben om (tijdelijke) medewerkers te motiveren en te wijzen op het nut en de noodzaak van veilig werken. Daar krijg je dan wel wat voor terug.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Warehousing op 1 december 2008.  

 

In 2008 hebben we voor het eerst samen met Reed Business het Nationaal Veiligheidsonderzoek uitgevoerd. De resultaten daarvan staan elders in dit blad. Overall kun je concluderen dat het wel goed zit met de veiligheid in de logistiek. Maar één van de meest opvallende uitkomsten uit het onderzoek was in mijn ogen de geringe aandacht, die uitgaat naar de flexwerker ten aanzien van veilig werken. Dat is opmerkelijk als je bedenkt dat 25 tot 35 procent van het personeel in de logistiek werkzaam is via een uitzendorganisatie. Het lijkt er op dat bedrijven in de logistiek heel goed kunnen rekenen wanneer het gaat om de inzet van tijdelijk personeel. Want flexwerkers inhuren is veelal stukken goedkoper dan andere alternatieven.

 

De rekenvaardigheid stokt als het gaat om investeringen, die betrekking hebben op de veiligheid van de tijdelijke medewerkers. Alsof deze kosten niet terug te verdienen zijn, of op z’n minst beschouwd kunnen worden als een investering om erger te voorkomen. Een gemotiveerde medewerker werkt veilig, heeft een hoge productiviteit en weet dat zijn werk bijdraagt aan klanttevredenheid. Uiteindelijk leidt dit tot een "gezonde" onderneming.
 

Uiteraard weet ik ook dat flexwerkers vaak beperkt worden ingezet op één werkplek. Meestal blijven ze niet lang en ze komen binnen op een moment dat er eigenlijk geen tijd is om de man of vrouw goed in te werken inclusief de benodigde veiligheidsinstructies. Juist in zo’n hectische periode loert echter het gevaar om de hoek van elke magazijnstelling.

 

De kosten van een bedrijfsongeval zijn tot op de euro te berekenen. Deze kosten hebben direct invloed op het bedrijfsresultaat. Ik durf dan ook met iedereen de discussie aan, dat elke euro die een onderneming investeert in veiligheid en veilig werken, zich terug betaalt in een hoger rendement. Gelukkig is 69 procent van de ondervraagde bedrijven het eens met deze stelling. Maar of ze daar ook altijd naar handelen, dat is een ander verhaal.

 

Bij de foto:

Bij Caterpillar in Breda, het Veiligste Magazijn van Nederland, mogen medewerkers pas een zaag hanteren als ze de instructies hebben gevolgd en een verklaring hebben ondertekend.

 

Reageer op dit artikel