blog

Onderwaarderen en overdrijven

Warehousing

Het blijft lastig. Zodra er een nieuwe technologie opkomt, hebben wij mensen moeite met het inschatten van de werkelijk waarde ervan. Wie kent niet de uitspraak van de IBM topman Thomas Watson uit 1943, dat er “misschien een wereldwijde markt zou zijn voor vijf computers”? Of die van Marechal Ferdinand Foch, een strateeg die in 1911 dacht dat vliegtuigen ‘leuk speelgoed’ waren, maar van generlei waarde voor oorlogvoering.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken bij nieuwe technologie. Neem nou RFID. In juli meldde Logistiek nog dat het Iers bedrijf Heavey RF van mening is dat “RFID een technologische blunder is”. RFID zal, volgens dit bedrijf, nooit de plaats van de barcode innemen. Het is louter een hype, alleen geschikt voor Wal-Mart, die net als de dot-com bubble snel zal barsten.

 

Voldoende succes

De werkelijkheid is minder zwart-wit. Natuurlijk is RFID niet voor ieder bedrijf de meest geschikte technologie. Maar dat is een vorkheftruck ook niet. Gelukkig zijn er voldoende succesvolle toepassingen, bijvoorbeeld bij orderverzamelen. Zo heeft het Duitse modeconcern Gerry Weber enorme kosten kunnen besparen, doordat de arbeidsintensieve controle op juistheid en volledigheid van een order nu door een RFID-tunnel wordt gedaan. En het Belgische Eurostar Diamonds kon hun investering in enkele maanden terugverdienen door besparingen op orderpicking en inventarisatie. Gillette rekende mij ooit voor dat wanneer een pallet vaker dan 6 maal (handmatig) gescand moest worden, het voordeliger werd om RFID toe te passen. Op schiphol is aangetoond dat RFID voor sortering op lopende banden veel effectiever is dan barcodes. In andere logistieke processen voorkomt het het af- en opstapelen van pallets.

 

Voordelen

RFID kan dus wel degelijk voordelen opleveren bij orderverzamelen, orderontvangst en inruimen van goederen. Onder aan de streep is hét grote voordeel van RFID dat er geen ‘line-of-sight’ nodig is. Daar waar processen arbeidsintensief zijn of waar doorlooptijden kritisch zijn, kan dat bijzonder van pas komen. Waar voicepicking kan helpen om de handen vrij te houden, voegt een portable RFID reader daar nog aan toe dat ook de controle zonder handen kan plaatsvinden.

 

Overwaarderen

Volgens Roy Amara van het Institute for the Future, is de eerste regel van technologie, dat we de impact van een nieuwe technologie overwaarderen voor de korte termijn, maar onderschatten voor de lange termijn. Meestel duurt het veel langer dan verwacht voor een nieuwe technologie pas echt doorbreekt, maar als het dan gebeurt dan is dat op een manier die we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Ik ben er van overtuigd dat het welslagen van een technologie minder afhangt van de technologie, dan van onze verbeeldingskracht. Of het gebrek daaraan.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel