Mis kans om duurzaam te ondernemen met stimulans overheid niet

Mis kans om duurzaam te ondernemen met stimulans overheid niet
Aan de hand van vier pijlers een duurzame energiecentrale maken van een dc.

De overheid stelt ook dit jaar - met het oog op het behalen van de klimaatdoelen en het stimuleren van de energietransitie - subsidie (SDE++) beschikbaar aan ondernemers die hun vastgoed willen verduurzamen. Dit duwtje in de rug betekent weer een mooie kans voor de logistieke vastgoedsector om duurzame ambities om te zetten in concrete acties.

Er zijn in Nederland vele vierkante kilometers dak beschikbaar om in te zetten voor de opwek van duurzame zonnestroom. De logistieke sector spant de kroon met de vele distributiecentra die voor miljoenen kilowatturen aan groen opgewekte stroom kunnen zorgen.

Op 24 november biedt zich dé ideale gelegenheid aan om die daken driedubbel te gaan benutten:

1. Zonnestroom opwekken voor een minder van olie en gas afhankelijke wereld
2. Een extra inkomstenstroom
3. Het aantrekkelijker maken van logistiek vastgoed

Extra + staat voor meer mogelijkheden maar minder kansen

De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze nieuwe regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Op 24 november 2020 start de subsidieronde van het RVO, maar dan moet er al snel ingeschreven worden om daadwerkelijk subsidie toegewezen te krijgen.

Om in te schrijven heb je een aantal goed voorbereide zaken nodig, bijvoorbeeld een projectplan. Daarin moet helder uiteen worden gezet wat je met de subsidie gaat doen, oftewel, hoeveel zonnepanelen worden er geplaatst, wat die gaan opleveren, wat die gaan kosten en meer. Wacht dus geen seconde te lang en neem snel contact op met een partij die veel ervaring heeft in het inschrijven op subsidies en met het opstellen van succesvolle projectplannen. Maar kijk daarnaast ook naar de daadwerkelijke realisatiegraad van die partij.

Vier pijlers

Subsidie geregeld, en nu? Fijn, dan kunnen we van start! Aan de hand van vier pijlers gaan we van een distributiecentrum, magazijn of terminal een duurzame energiecentrale maken. We starten met de eerste pijler Ontwikkeling van een zonproject, dan volgt de Financiering. Als dat rond is gaan we bouwen, dat is de Realisatie. Als het zonproject draait en zonnestroom produceert, is het tijd om het maximale rendement uit de zonnepanelen te halen. Dit is de cruciale laatste pijler: Exploitatie.

1. Ontwikkeling

De ontwikkelfase bestaat uit het in kaart brengen van de technische mogelijkheden en het bouwen van de businesscase. Qua technische mogelijkheden wordt er onder meer gekeken naar het te engineeren legplan van de panelen, voert een externe partij een constructieve controle uit, wordt de kwartierdata geanalyseerd (aandeel direct eigen verbruik en aandeel netlevering), is het toetsen van de netcapaciteit belangrijk en worden de eisen van de verzekeraar en bevoegd gezag beoordeeld.

Voor de businesscase is het belangrijk de benodigde investering voor een turn-keyproject te berekenen, de SDE++ aanvraag gereed te hebben, het rendementsmodel met daarin het voordeel voor de huurder en het rendement van de gebouweigenaar vorm te geven en af te stemmen. Ten slotte worden de kosten berekend voor het exploiteren van het zonproject.

2. Financiering

Met betrekking tot de financiering zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan een investeerder, ontwikkelaar of bouwer van logistiek vastgoed zelf investeren, waarbij de ontwikkelaar van het zonproject de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de zonnestroominstallatie op zich neemt.
Of er kan gekozen worden die ontwikkelaar ook te laten investeren. Dit kan middels één van de volgende mogelijkheden: Operational Lease, Financial Lease en Dakhuur.

3. Realisatie

Tijdens de bouw van een zonproject dienen veiligheid en kwaliteit altijd voorop te staan. Voor veiligheid is dat te borgen door een partij te selecteren die bijvoorbeeld VCA twee sterren gecertificeerd is en samenwerkt met een onafhankelijke veiligheidsorganisatie.

Kwaliteit en controle over het bouwproces is te borgen met eigen engineers die het project uittekenen en berekenen, en met projectleiders en uitvoerders die de voortgang en montage nauwgezet bewaken.
Ben daarnaast scherp op een partij die werkt volgens de geldende NEN, NPR en IEC normen.

4. Exploitatie

Na oplevering dient een zonproject maximaal rendement te leveren. Door een partij met een eigen O&M tak te selecteren wordt dit een zekerheid in plaats van een wens.

Binnen de exploitatie van een zonproject is het belangrijk 7 dagen per week pro actief te monitoren op werking en eventuele afwijkingen. Elk voorjaar inspecties uitvoeren, zodat de installatie in topstaat de zomer ingaat, draagt ook bij aan een optimale productie. En de servicemonteurs en engineers van de storingsdienst verhelpen eventuele defecten snel, doordat zij beschikken over eigen reservevoorraden.

Ook benieuwd naar de potentie van een dak?

Benieuwd naar wat een dak kan opleveren? De subsidieronde start 24 november, wacht niet te lang en neem voor een oriënterend gesprek contact op met een adviseur van KiesZon. Samen halen we het maximale uit de zon.

Dit artikel is gesponsord door KiesZon.