artikel

Autonome truck brengt Detailresult wereldprimeur en efficiency

Warehousing 1876

Autonome truck brengt Detailresult wereldprimeur en efficiency

Orders verzamelen met een orderpickkar die zijn ‘baasje’ automatisch volgt. Detailresult is het eerste bedrijf ter wereld dat zijn distributiecentrum voorziet van de iGo Neo van Still. De resultaten zijn ‘boven verwachting.’

Slimmer, sneller, efficiënter. Het zijn termen en doelstellingen die iedere logistieke operatie bezighoudt en nastreeft. Ook Detailresult, de dienstverlener achter de supermarkten DekaMarkt en Dirk van den Broek. Om de efficiency in zijn operatie te verhogen kiest het bedrijf voor cobots.

 

 

 

Detailresult heeft Still de opdracht gegeven voor de levering van 34 iGo Neo CX20’s. In november krijgt het bedrijf twaalf cobots geleverd. Begin volgend jaar komen er daar nog eens 22 bij. Op dit moment is één exemplaar actief.

Wereldprimeur

De dienstverlener is het eerste bedrijf ter wereld dat de iGo Neo van Still inzet in de operatie. De cobot van Stil is dan ook mede ontwikkeld op de wensen van Detailresult. “We gingen voor de truck, de techniek; niet voor een merk.” Still won de strijd omdat de truck ‘meer autonoom’ is dan zijn concurrenten.

 

Resultaten

De autonome orderverzameltrucks worden ingezet in het kruidenierswaren-dc van Detailresult Logistiek in Velsen-Noord. In eerste instantie in het slow movers deel van het distributiecentrum. “Hier was tijdens testen de productiviteitswinst het hoogst. Bovendien is dit het kleinste gebied. Dus mocht er iets misgaan, dan heeft het geen grote gevolgen voor de gehele logistieke operatie.” Maar daar is geen sprake van. De eerste resultaten zijn boven verwachting, benadrukt projectleider Arjan Warmerdam.

Nieuwe orderpick strategie

De introductie van de cobots valt samen met de invoering van multiclient picken. “We picken tot nu toe handmatig per rolcontainer. Iedere rolcontainer is een order. Om dit proces efficiënter te maken, meer colli’s per uur te kunnen picken en dus de logistieke kosten te verlagen, stappen we over op multiclient picken.”

 

Live demo iGo Neo op Logistica 2017

iGo Neo van Still is een van de noviteiten die te bewonderen is tijdens de Logistica. Ook waterstof staat centraal bij het Duitse bedrijf. iGo neo wordt getoond  op Scala Move.

 

Detailresult pickt nu drie orders tegelijk. Voor deze aanpassing heeft Detailresult extra orderpickwagens nodig. Reden voor Warmerdam en zijn team om verder te kijken dan alleen reguliere orderpicktrucks. “In het verleden hadden we de voorganger van de iGo Neo al eens op proef. De resultaten waren aanleiding om de technologie in de gaten te houden”, verklaart hij de keuze voor cobots. “Cobots zijn natuurlijk geen voorwaarde voor multiclient picken, maar tijdens testen bleek de productiviteit in combinatie met multiclient zo hoog dat we er op in hebben gezet.”

Lees het hele artikel in de novembereditie van Logistiek Magazine (ook digitaal) 

Abonneren Logistiek

 

Autonoom rijden in 5e versnelling

Still is niet het enige berijf dat inzet op autonoom rijden. In en buiten het magazijn investeren en testen talloze grote ondernemingen in de autonome techniek. De vraag is dan ook niet langer of, maar wanneer autonome voertuigen onze wegen en magazijnen zullen domineren.

 

Hydrogen Plaza

Ook de nieuwe OPX-serie komt aan bod tijdens Logistica 2017. Evenals Still neXXt fleet, het internetportal voor het optimaliseren van de interne transportvloot. Op Hydrogen Plaza toont Still de mogelijkheden van waterstof als energiebron in de logistiek.

Lees ook
Volop kansen voor waterstof als energiebron voor magazijntrucks

 

Reageer op dit artikel