artikel

OptiTruck tilt vlootbeheer Hella Distribution naar hoger level

Warehousing

OptiTruck tilt vlootbeheer Hella Distribution naar hoger level

Een pilot van de nieuwe Still OptiTruck functie bij Hella Distribution GmbH in Erwitte, Duitsland, bewijst dat het actief beheren van de intern transportvloot fikse besparingen oplevert.

Tekst komt van Still

Tot nu toe werden vlootbeheersystemen ingezet om de toegang tot individuele hef- of magazijntrucks te autoriseren. Still’s nieuwe OptiTruck-functie in FleetManager 4.x maakt het mogelijk om een specifieke truck voor de eerstvolgende taak aan een chauffeur toe te kennen. Dit resulteert in een efficiëntere inzet van de intern transportvloot. Tegelijkertijd garandeert een centrale verzamel-/terugbrenglocatie een snelle toegang tot de beschikbare trucks. Bovendien maakt het systeem de beschikbaarheid en de inzet van individuele trucks volledig transparant.

Een pilot van de nieuwe functie bij Hella Distribution GmbH in het Duitse Erwitte, bewijst dat het actief beheren van de intern transportvloot fikse besparingen oplevert. Dankzij OptiTruck wist Hella, zelfs bij een licht stijgende werklast, haar oorspronkelijke vloot van 160 trucks met ongeveer 20 procent te reduceren. Een forse kostenbesparing, dus. “Naast de aanzienlijk lagere investeringskosten daalden vooral onze operationele en onderhoudskosten, als gevolg van de actieve trucktoewijzing en de gelijkmatige inzet van de vloot”, geeft Markus Brunnen, hoofd internationale logistiek bij Hella Distribution, aan.

Truck aan chauffeurs toewijzen

De voordelen vloeien voornamelijk voort uit het actief toewijzen van de trucks aan chauffeurs. Een chauffeur heeft nog slechts toegang tot die truck, die hem voor de taak is toegekend op basis van de door de vlootbeheerder gedefinieerde selectiecriteria. Dat kan de truck zijn met het laagste aantal effectieve bedrijfsuren, maar bijvoorbeeld ook de jongste, voor de betreffende taak geschikte truck uit de vloot. Het vlootbeheersysteem bewaakt op deze manier een evenredige inzet van alle trucks, waardoor een kleinere vloot volstaat.

Net als FleetManager 4.x, is OptiTruck web-based en dus vanaf meerdere locaties snel en eenvoudig toegankelijk. Online, vanaf een pc, of vanaf een mobiel of tablet, heeft de gebruiker toegang tot de geselecteerde parameters. Het cockpit-overzicht en de uitgebreide rapportages bieden tal van beheer- en evaluatiefuncties, bijvoorbeeld voor truckinzet, bedrijfsuren of het soort inzet.

De gebruikte hardware bestaat uit een robuuste, industriële touchpad-terminal met geïntegreerde kaartlezer. Via de terminal krijgt de chauffeur, nadat hij zich met zijn pas heeft aangemeld, een truck toegekend. Een aanvullende kaartlezer op de truck geeft hem daadwerkelijk autorisatie om met de betreffende truck aan de slag te gaan. De kaartlezer op de truck kan ook eenvoudig achteraf worden opgebouwd. Gebruikers die reeds gebruik maken van de toegangsautorisatie functie van FleetManager 4.x hebben geen aanvullende kaartlezer op de trucks nodig.

Schade eenvoudig melden

Bij het ophalen van de truck en na een korte inspectie kan de chauffeur tevens eventuele schade eenvoudig melden. Zo biedt het systeem extra mogelijkheden voor het detecteren van schades – naast shockdetectie via sensoren op de truck. Bij schades of storingen krijgt de servicedienst van Still, of de eigen technische dienst van de klant direct een waarschuwing, waarna de betreffende truck in het systeem kan worden geblokkeerd totdat het probleem is verholpen. Voor het eerst is de vlootbeheerder op die manier in staat om de beschikbaarheid van elke individuele truck nauwkeurig te bepalen.
Doordat de tijdstippen waarop een taak is toegekend, een truck wordt opgehaald en vervolgens weer wordt teruggebracht nauwkeurig worden geregistreerd, wordt daarnaast voor het eerst de precieze inzetduur van elke truck vastgelegd. Op basis van deze informatie zijn wellicht verdere optimalisatieslagen mogelijk.

Reageer op dit artikel