artikel

Sportsdirect.com vergroot orderpickcapaciteit met doorrolstellingen

Warehousing

Sportsdirect.com vergroot orderpickcapaciteit met doorrolstellingen

Sportsdirect.com heeft het flink uitgebreide distributiecentrum in Saintes ingericht met doorrol- en legbordstellingen van BITO. Vanwege de geringe opslagdiepte en lage gewichten heeft de Britse retailer gekozen voor de light-versie van de doorrolstellingen. Daardoor bespaart Sportsdirect.com niet alleen kosten, maar vergroot het ook de flexibiliteit van het distributiecentrum waarvandaan 153 winkels in 15 landen worden bevoorraad. “De verhouding tussen kwaliteit en prijs is prima in orde”, zegt Laurent Vanden Brande van SDIL, de logistieke divisie van Sportsdirect.com.

– Tekst van Bito –

Dunlop, Lonsdale, Slazenger, LA Gear, Karrimor: dit zijn slechts enkele van de vele bekende merken van Sportsdirect.com, de grootste distributeur van sportkleding en sportschoenen in het Verenigd Koninkrijk. Sportsdirect.com verkoopt de artikelen via zijn webshop en zijn 650 winkels, waarvan er 153 in 15 landen op het Europese vasteland staan. “We laten de artikelen van onze eigen merken hoofdzakelijk maken in het Verre Oosten, waarna ze per zeecontainer naar Europa worden getransporteerd. Behalve onze eigen merken verkopen we in onze winkels natuurlijk ook de andere bekende merken zoals Nike, Adidas en Puma. Die ontvangen we via hun eigen Europese distributiecentra”, vertelt Laurent Vanden Brande.

Laurent Vanden Brande is Distribution Center Manager van Sportsdirect International Logistics (SDIL), de logistieke divisie die de bevoorrading van de winkels op het Europese vasteland verzorgt. Dat gebeurt vanuit Saintes, een logistiek park ten zuidwesten van Brussel waar zowel het Europese hoofdkantoor als het Europese distributiecentrum van Sportsdirect.com staat. Per jaar worden hiervandaan 20 miljoen artikelen naar de 153 winkels verzonden. “Wij zitten hier al sinds 2001. In 2013 hebben we ons distributiecentrum vanwege de sterke groei moeten uitbreiden tot 20.000 vierkante meter. Er werken hier nu zo’n 240 mensen, verdeeld over drie ploegen. De nachtploeg verzorgt de aanvulling van de picklocaties, de ochtendploeg doet de goederenontvangst en de middag/avondploeg neemt het orderpicken voor zijn rekening”, vertelt Vanden Brande.

Verdiepingsvloer

Het grootste deel van het uitgebreide distributiecentrum is ingericht als smallegangenmagazijn. Daar ligt niet alleen de bulkvoorraad, maar ook de pickvoorraad van de snellopende artikelen. Die worden rechtstreeks vanaf pallets gepickt met behulp van smallegangentrucks. De langzaamlopers daarentegen liggen in legbord- en doorrolstellingen die BITO heeft geleverd. “BITO staat bekend als marktleider in doorrolstellingen en denkt mee over de inrichting van het proces. We hebben daardoor alle vertrouwen in de kwaliteit van hun opslagsystemen. Bovendien is ook de verhouding tussen kwaliteit en prijs prima in orde”, weet Vanden Brande, die BITO nog kende uit een Frans project in een eerdere fase van zijn carrière.

In totaal beschikt SDIL over twee opslaggebieden met BITO-stellingen. Het eerste gebied is louter ingericht met doorrolstellingen en bevindt zich in het oudste deel van het distributiecentrum. Deze doorrolstellingen tellen 2000 opslagkanalen en zijn verdeeld over twee verdiepingen, waarbij BITO ook de verdiepingsvloer inclusief trap, hekwerk en opzetpunt voor pallets heeft geleverd. “BITO heeft deze doorrolstellingen al in september 2012 gemonteerd, nog voordat we  begonnen met de uitbreiding van het distributiecentrum. We hadden slechts vijfhonderd vierkante meter beschikbaar. Door optimaal gebruik te maken van de hoogte is BITO erin geslaagd een zeer compact opslagsysteem met een erg efficiënt gebruik van de ruimte te realiseren”, vertelt Vanden Brande.

Lichtgewicht stellingen

Het tweede opslaggebied bevindt zich boven de expeditieruimte in het nieuwe deel van het distributiecentrum. Hier is ruimte voor 7500 verschillende artikelen, verdeeld over zowel doorrol- als legbordstellingen. “Hier liggen de artikelen waarvan we maximaal twee dozen per week nodig hebben. De artikelen waarvan we twee dozen per week gebruiken, liggen in dubbeldiepe doorrolstellingen. De artikelen waarvan we niet meer dan één doos per week gebruiken, liggen in legbordstellingen”, verklaart Vanden Brande, die eraan toevoegt dat dit opslaggebied tegelijk met de totale uitbreiding in de zomer van 2013 in gebruik is genomen.

BITO heeft SDIL geadviseerd om in dit gebied te kiezen voor de light-versie van de doorrolstellingen. Dat betekent onder meer dat doorrolstellingen zijn voorzien van de lichtgewicht staanders die standaard ook worden gebruikt voor legbordstellingen.  Omdat de doorrolstellingen niet meer dan twee dozen bevatten die per stuk maximaal 25 kilogram wegen, is het draagvermogen van deze lichtgewicht staanders meer dan voldoende. “Minder gewicht betekent minder staal en dus minder kosten. Door bovendien voor zowel legbord- als doorrolstellingen dezelfde staanders te kiezen, hebben we meer mogelijkheden om beide stellingen te combineren”, stelt Vanden Brande.

‘Plug and play’

In de doorrol- en legbordstellingen liggen hoofdzakelijk dozen met kleding. Elke doos is voorzien van een perforatierand, waardoor na openscheuring daarvan een pickopening ontstaat. De orderpickers lopen met rolcontainers langs de picklocaties om per winkel de bestelde artikelen te verzamelen. “Bij het orderpicken maken we gebruik van papieren picklijsten die zijn voorzien van een barcode. Als een orderpicker zijn lijst heeft afgewerkt, scant hij de barcode waarna de pickvoorraad in ons WMS meteen wordt bijgewerkt. Op deze manier verwerken we zo’n 250 orderregels per uur. Papier  heeft als voordeel dat we flexibeler zijn. Het nadeel is dat we vanwege enkele extra controlestappen na afloop van het orderpicken meer mensen nodig hebben”, vertelt Vanden Brande.

Ook nu de nieuwe doorrol- en legbordstellingen al enige tijd in gebruik zijn, is SDIL nog altijd uiterst tevreden over het werk dat BITO heeft geleverd. “De installatie is goed voorbereid, zodat het monteren van de stellingen in feite ‘plug and play’ was. De installatie is dan ook erg snel en goed verlopen. Ook de service van BITO na de ingebruikname is prima. Als we al eens een vraag hebben, krijgen we binnen twee dagen antwoord”, vertelt Vanden Brande. De ervaringen met BITO zijn zo positief dat ook het warehouse in Oostenrijk nu wordt voorzien van dezelfde doorrolstellingen. Vanden Brande: “BITO is nu daarmee één van onze voorkeursleveranciers geworden.”

Reageer op dit artikel