artikel

Jabil wil veiligheid borgen 
in hectische omgeving

Warehousing

Jabil wil veiligheid borgen 
in hectische omgeving

Heel erg complex is de logistieke operatie van Jabil in Venray niet. Maar grote schommelingen in het werkaanbod maken het toch lastig om het proces strak en efficiënt in te richten. Daar komt veiligheid in de werkomgeving nog eens bij. Zeer succesvol, vond de jury van het Veiligste Magazijn in oktober. De prijswinnaar liet onlangs aan vakgenoten zien hoe en waarom.

 Uit: Logistiek Magazine, 2014

Het bedrijf is in 2010 overgenomen. In de voormalige productiehal van Xerox deed Flextronics een tijdlang de assemblage en opslag voor zakelijke printermarkt van HP. Het Amerikaanse Jabil kwam al in 1991 naar Europa om als OEM-er de elektronicasector te bedienen en profileert zich als expert in supply chain management. Het pand in Venray is 42.000 vierkante meter groot met zo’n 10.000 vierkante meter productie in diverse assemblagelijnen met swingende namen als Salsa, Foxtrot en Cha-Cha. Na samenstelling van de producten volgt opslag. In totaal zijn er 34.000 palletlocaties. De printers gaan naar 320 afleveradressen in Europa. Bij Jabil werken ruim 300 mensen, van wie ongeveer de helft op uitzendbasis afkomstig is van Otto en Start.

Wat bleek na de overname?

Medewerkers voelden zich niet altijd even veilig op de werkvloer. Dat gaven ze aan in een medewerkersonderzoek. Het management van de vestiging, onder leiding van Geert Valckx, nam de handschoen doortastend op. Het bedrijf trok er op uit om advies in te winnen. Bijvoorbeeld bij Philips Lighting, die eerder werd uitgeroepen tot Veiligste Magazijn. Bij de Arbo-unie natuurlijk, maar ook bij Harry Maessen, die de eigenaar is van het pand en bij MotracLinde, de leverancier van de heftrucks.

Wat valt op?

De jury was vooral onder de indruk van de snelheid waarmee Jabil een hoog veiligheidsniveau wist te behalen. Een jaar geleden maakte het projectteam de balans op om te zien welke verbeterpunten absoluut noodzakelijk waren. Vanaf april tot en met de zomer werd een lijst met zeventig punten afgewerkt, soms klein en soms ingrijpend. De inschrijving voor deelname aan de verkiezing was al verstuurd en dat werd een mooie stok achter de deur om ook echt door te pakken. Eind augustus kwam de jury op bezoek om het resultaat te beoordelen. Daar waar het bedrijf zelf had gerekend op nog een aanvullend pakketje huiswerk, zag de jury in Jabil een potentiële winnaar, die het in oktober ook bleek te zijn en naar huis ging met de prijs in de categorie meer dan 25 medewerkers.

Waarop lag het accent?

Cultuurverandering. Veiligheidscoördinator Björn Nygvist zegt dat de meeste tijd ging zitten in het communiceren met de verschillende afdelingen en het management op de vloer. Volgens hem is het anders denken over en bewust worden van veiligheid goed voor 45 procent van het behaalde succes. Een belangrijk deel – 35 procent – zit in het verlagen van de werkdruk. De rest – 20 procent nog – is toe te schrijven aan maatregelen, zoals een duidelijke belijning van loop- en rijpaden.

De maatregelen zijn alleen maar een bevestiging van het feit, dat medewerkers zich steeds meer zijn gaan inspannen voor een veilige werkomgeving. Daartoe uitgedaagd kwam het personeel zelf met een lange lijst lean verbeterpunten, waarvan een deel aan veiligheid is gerelateerd. Valckx noteerde 780 issues, waarvan 80 procent is bedacht op de werkvloer.

Wat is inmiddels doorgevoerd?

Ogenschijnlijk simpele dingen als groen gekleurd muurvlak, waarop alle schoonmaakhulpmiddelen terug te vinden zijn. Een langgerekt volleybalnet, dat een voetgangersdoorgang afschermt van wankele stapels polystyreen opvulmateriaal voor verzenddozen. Oranje pylonen, die tegen de dockdeur aan staan als er geen vrachtwagen is aangedockt, maar naar voren worden gezet als heftrucks in- en uitrijden. Eenvoudige plastic schuifjes om de bovenflappen van dozen dicht te houden, zodat stof geen kans krijgt. Een wielkeg met een handvat, waarmee het verplaatsen gemakkelijker gaat, maar waardoor ook van binnenuit, langs de vrachtwagen heen kijkend, te zien is of de keg echt onder het wiel zit. Dit omdat het installeren van een wegrijdbeveiliging wel op het verlanglijstje staat, maar de beschikbare financiële middelen anders worden aangewend.
Veel aandacht krijgen de heftrucks. MotracLinde levert de komende tijd een vloot uit van ruim veertig heftrucks van diverse typen en uitvoeringen. De hef- en reachtrucks hebben een camerasysteem op de vork en een zogenaamde bluespot, dat is een achteruitrijlamp die een blauw licht op de vloer schijnt ten teken van naderend ‘gevaar’. Extra dempers in de ophanging van de trucks, die de kans op rugletsel moeten verkleinen, omdat de vloer niet overal even vlak is.

Wat gaat nog gebeuren?

Na een half jaar noeste arbeid is het veiligheidsvraagstuk niet volledig afgerond. Wel heeft een tussentijdse meting al laten zien, dat het gevoel bij de mensen voor wat betreft een veilige werkomgeving duidelijk de goede kant op gaat. Valckx en Nyqvist zien dit als het belangrijkste resultaat. Maar ondanks de mooie overwinning had de jury nog wel een paar verbeterpuntjes in de aanbieding. Bijvoorbeeld op het punt van ergonomie bij het orderpicken. Vanaf de onderste picklocatie is de fysieke inspanning best groot. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.

Waar Jabil ook goed over na moet denken is hoe je medewerkers bij de les houdt. Daar wezen verschillende bezoekers tijdens de rondgang op. Want het aantal waarschuwingen en signalen in de vorm van kleuren en bordjes is drastisch gegroeid, hetgeen voor een deel van de mensen toch eerder verwarrend zal werken, dan dat het blijft attenderen. Nu is alles nog nieuw en de aandacht is sterk gefocust, maar dat neemt ongetwijfeld af. Op termijn moet blijken of veiligheid niet een kortstondige bevlieging is geweest, maar daadwerkelijk wortel heeft geschoten in de totale operatie waar fluctuatie in capaciteit een vast gegeven is. Het punt is onder de aandacht en krijgt opvolging in trainingen, ook voor uitzendkrachten. Want dit zou een valkuil kunnen zijn. Op dit moment is Jabil een voorbeeldmagazijn en vertelt het bedrijf graag aan anderen hoe je winnaar kunt worden van de prijs Het Veiligste magazijn van Nederland. Op 25 februari houdt Jabil opnieuw open huis. Aanmelden kan via www.dagvanhetmagazijn.nl.

 

.

Reageer op dit artikel