artikel

“Lef en vertrouwen hebben in je team en leverancier”

Warehousing

“Lef en vertrouwen hebben in je team en leverancier”

Bas Otten van Rexel Nederland gaat tijdens zijn sessie op de Material Handling dieper in op de vraag waarom de keuze is gevallen op de installatie van een schaalbaar orderpick systeem voor het kleingoed in het dc van de technische groothandel in Bleiswijk. De installatie vond in 2012 plaats en Otten zegt daar nu over: “Dit systeem geeft ons uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

In 2008 nam het Franse Rexel branchegenoot Hagemeyer over. Na die overname besloot Rexel Nederland een nieuw dc te betrekken in Bleiswijk wat ervoor zorgde dat de vier regionale warehouses van Hagemeyer de deuren moesten sluiten. Het centrale distributiecentrum van Rexel Nederland in Bleiswijk, dat sinds vorig jaar volledig operationeel is, bestaat uit twee cellen die beide een omvang hebben van 10.00 vierkante meter. Het magazijn biedt ruimte aan 50.000 verschillende artikelen, waarvan het leeuwendeel bestaat uit kleingoed. In het nieuwe onderkomen heeft Rexel gekozen voor de installatie van een schaalbaar en flexibel orderpickconcept van Maas Internal LogistiX en Constructor Dexion.

Gekeken naar best practices

Bas Otten, supply chain directeur bij Rexel, zegt over deze keuze: “Als technische groothandel hebben we wereldwijd iets van honderd magazijnen. Op het hoofdkantoor in Parijs willen ze daar graag over meepraten zodra het gaat om het inrichten van magazijnen. Wij hebben op basis van bestaande best practices binnen onze groep een concept neergelegd waarbinnen Maas Internal LogistiX uiteindelijk naar voren kwam als beste material handling leverancier samen met magazijnstellingleverancier Constructor Dexion.

Picken in einddoos van de klant

Volgens Otten, die ook genomineerd is voor de titel van Logistiek Manager van het Jaar, is met opzet gekozen voor een schaalbaar orderpick systeem. “Ons uitgangspunt was dat we kleingoed wilden orderpicken in de einddoos van de klant. Voorheen verzamelden we per order met mandjes. Dat vonden we niet meer van deze tijd. We wilden dus naar een orderpick proces waarin direct meerdere orders tegelijk worden verzameld in de einddoos van de klant. De orderpicker moet het dus niet uitmaken waarvoor hij of zij pickt maar moet gewoon het juiste picken. Dat heeft geleid tot dit concept. Met dit systeem kunnen we groeien. Met dit systeem van Maas kunnen we eenvoudig ons magazijn uitbreiden in zowel stellingen als mechanisatie. De bestaande rollenbaan is door Maas dusdanig gepositioneerd dat deze uitgebreid kan worden.”

Drie projecten tegelijk

Bij Rexel in Nederland zijn na de overname van Hagemeyer op logistiek vlak zoveel zaken veranderd dat het, zo stelt Otten, moeilijk was om uiteindelijk het juiste systeem te kiezen. “Je kan ook teveel veranderen waardoor dit ten koste gaat van de klant. Binnen Rexel doen we op dit moment drie projecten tegelijk: implementatie van een WMS systeem (Astro van Consafe, red.), een ERP en een centraal magazijn en ook nog een website.

Onder tijdsdruk beslissingen nemen

Tijdens zijn sessie op de komende Material Handling dag wil Otten de deelnemers vooral meegeven dat je onder tijdsdruk soms beslissingen moet nemen waarvan nog niet helemaal duidelijk is hoe die zullen uitpakken. “Daarin moet je echter lef hebben en durven te vertrouwen op je team en je leverancier. Dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb binnen dit proces.”

 

Doorrolstellingen met 1.100 kanalen

Voor de snellopers onder het kleingoed heeft Rexel in het dc in Bleiswijk doorrolstellingen met in totaal 1.100 kanalen aangeschaft. De rest ligt in tweeduizend secties legbordstellingen met een totale schaplengte van 26 kilometer. Deze legbord- en doorrolstellingen bevinden zich deels op de begane grond en deels op een verdiepingsvloer. Zowel de stellingen als de vloerconstructie zijn geleverd door Constructor Dexion.
Maas Internal LogistiX heeft het intern transportsysteem geleverd inclusief besturing dat de verschillende gebieden met elkaar verbindt. Dit systeem start bij de drie doosopzetmachines die elk een ander formaat doos klaarzetten. Het WMS van Rexel (Astro WMS van Consafe) rekent voor elke klantorder de best passende doos uit. Deze doos wordt automatisch voorzien van een barcodelabel die gekoppeld is aan de klantorder en via een rollenbaan langs een vast opgestelde scanner wordt geleid. Na het scannen van de barcode checkt het WMS snel of de doos ook met artikelen van de eerste verdieping of alleen van de begane grond gevuld moet worden. Afhankelijk van het antwoord wordt de doos via een stijgband naar boven of via een rollenbaan naar de stellingen op de grond geleid.
Voor het orderpicken zelf maakt Rexel gebruik van orderpickkarren en barcodescanners. De orderverzamelaars pakken het aantal benodigde dozen van de rollenbaan, scannen de barcode en plaatsen ze op hun pickkar. Het Astro-WMS berekent vervolgens de kortste route langs de picklocaties. Als de medewerkers hun pickroute hebben afgelegd, plaatsen ze de dozen op een afvoerbaan die de dozen naar de andere verdieping of rechtstreeks naar de expeditieafdeling brengt. Daar bevinden zich een dozensluitmachine en een sorter. Die laatste heeft zes pushers die de dozen naar één van de zes uitgangen duwen.
Het orderpick systeem van Maas is schaalbaar. Zo is het mogelijk om bij verdere groei van het assortiment een tweede verdiepingsvloer met extra legbordstellingen op het systeem aan te sluiten. Het opvangen van een assortimentsgroei van zestig procent vormt geen probleem voor dit systeem. Ook is het mogelijk om in een later stadium de rollenbanen verder door te trekken door het hele opslaggebied, zodat Rexel zonepicking kan toepassen.

Reageer op dit artikel