artikel

Wereldprestatie’ SIBO: herijking logistiek concept

Warehousing

Wereldprestatie’ SIBO: herijking logistiek concept
SIBO

Het Veghelse bedrijf SIBO, leverancier van kunststofleidingen, beregening- en vijvertoebehoren, nam afgelopen maart een nieuw bedrijfspand in gebruik. Voor de inrichting van het magazijngedeelte werd met hulp van logistiek adviesbureau Logistore een uitgebreide voorstudie gemaakt, wat uiteindelijk resulteerde in onder ander een nieuw WMS met RF-scanapplicatie en vier plateauliften voor de verwerking van het kleingoed.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 juni 2010.

Negen jaar geleden verhuisde SIBO vanuit Heeswijk Dinther naar de eerste locatie op de Amert in Veghel. Daar maakte het bedrijf een snelle groei door in met name de distributie van vijvertoebehoren voor installateurs en detaillisten in zowel het binnen- als buitenland. “Die groei zorgde ervoor dat we logistiek gezien in 2007 echt in de knel begonnen te raken. We beschikten over drie hallen en nog een bulkmagazijn 800 meter verderop. Met name de opslag van de diverse filtersystemen voor vijvers nam veel ruimte in beslag. Op gegeven moment begon het ruimtegebrek dusdanig nijpend te worden dat we het bulkmagazijn gingen gebruiken voor het picken van orders. Het magazijn raakte dusdanig vol dat we er letterlijk onze kont niet meer in konden keren en we bijvoorbeeld genoodzaakt waren om tijdelijk zendingen buiten onder een afdak op te slaan”, zegt Bert Leijssenaar, Hoofd Logistiek bij SIBO.

  

24 tot 48-uurs levering

Het groeiende ruimtegebrek begon de leverancier van kunststof leidingen, beregening- en vijvertoebehoren dusdanig parten te spelen dat de 24 tot 48-uurs leveringen in het gedrang dreigden te komen. Bert Leijssenaar: “Het werd voor ons steeds lastiger om de orders die ’s ochtends binnenkwamen ook dezelfde dag nog te versturen naar klanten in de Benelux, Duitsland en de rest van Europa.” Daarbij kwam dat de huur van beide magazijnen doorliep tot eind 2010. Dit leidde ertoe dat het management van SIBO in 2007 besloot om de voorbereidingen op te starten voor de ontwikkeling van een nieuw pand met een magazijnvloer van 5.000 vierkante meter, wederom in Veghel. In 2008 werd het logistieke concept in nauwe samenspraak met Logistore voor het magazijngedeelte van het nieuwe pand vastgelegd. “We opereerden op twee sporen.

  

Opslagbehoefte

René van Veen, senior logistiek adviseur van Logistore berekende op basis van gegevens uit het systeem de opslagbehoefte voor het klein- en grootgoed in het magazijn. “We hebben gekozen voor een inrichting, gebaseerd op twee heel duidelijke stromen in het magazijn. We hebben vier plateauliften in gebruik voor de opslag van kleine artikelen en magazijnstellingen voor de opslag van artikelen in grootvakken en op pallets. En voor de betrouwbaarheid van het werk in het magazijn een RF-scansysteem.

Op basis van de inslag, opslag en uitslag van kleine pvc-artikelen tot grote filtersystemen en het zo efficiënt mogelijk batchgewijs, papierloos en gecontroleerd verzamelen, hebben we voor de Warehouse Management (WM)-module van SAP gekozen omdat deze oplossing in onze ogen het beste in staat is om de regie te voeren over onze processen. Daarnaast werkt het nieuwe WMS met RF-applicatie uitermate precies, mede omdat vooraf alle locaties voor opslag zijn bepaald.”

 

Put to light

De vier plateauliften nemen in het magazijn zo’n dertig vierkante meter aan vloerruimte in. Op dit moment liggen in de liften 3800 kleingoed artikelen. Bij de liften staat een operator die batchgewijs pickt en met behulp van een put to light systeem de gepickte aantallen direct uitsplitst over de klantorders. Leijssenaar: “In piekperiodes kunnen er twee operators tegelijk werken met een orderpickkar waarin ruimte is voor in totaal acht klantorders. “Het blijkt in de praktijk dat we met dit semi-automatische magazijnsysteem veel efficiënter werken en er ook een betere afstemming is met onze expeditiegedeelte. Die kan sneller, mede dankzij de WM-module, zendingen combineren of sorteren voor pakketvervoer door DPD of groepage transport. Bijkomend voordeel van de plateauliften is verder dat ze maar weinig vierkante meters in beslag nemen.”

 

Verhuizing laagseizoen

Het Hoofd Logistiek van SIBO stelt dat hij met zijn mensen en Logistore een ‘wereldprestatie’ van formaat heeft geleverd met de inrichting van het nieuwe magazijn. “Eigenlijk kan het niet wat wij hebben gepresteerd. In nog geen jaar een nieuw pand met een magazijn, ingericht met magazijnstellingen en plateauliften. Magazijnprocessen ondersteund met behulp van RF-scanning en nieuwe transportmiddelen. Met mYuice hebben wij in amper zes maanden tijd SAP met een geïntegreerd WMS geïmplementeerd. Wij hadden een strakke planning en ook de leveranciers hebben meegewerkt aan onze deadlines.

We zijn eind november een week gesloten geweest voor de verhuizing. Daarna moesten onze mensen van de een op andere dag in een compleet nieuwe omgeving aan de slag en dat was in het begin best lastig. Daarom hebben we er ook bewust voor gekozen om alleen te verhuizen in een periode die voor ons het laagseizoen is. We hebben dus maanden de tijd gehad om klaar te zijn voor het hoogseizoen dat nu is aangebroken. Wij hebben veel van onze mensen gevraagd, want ondanks het hoogseizoen moest er toch tijd vrijgemaakt worden voor het project. En ook in het laagseizoen moest er hard aan het project gewerkt worden, maar iedereen heeft zijn schouder er onder gezet en het resultaat mag er zijn.”

 

‘Logistore speelde belangrijke rol’

“In 2008 zijn we gestart met het ontwerpen van het logistieke concept voor het nieuw te bouwen magazijn. De uiteenlopende afmetingen, gewichten en vraagpatronen van de artikelen waren een uitdaging om de bijbehorende optimale opslagmethodiek en handlingmethode te bepalen. Op basis van het logistieke concept is door de architect de vertaalslag gemaakt naar het uiteindelijke pand. We kennen elkaar dus al geruime tijd”, zegt René van Veen (foto links).

   

 “Die ervaringen waren goed en daarom hebben we besloten om Logistore te vragen bij het implementeren van het nieuwe logistieke concept”, zegt Bert Leijssenaar. Volgens Van Veen heeft de noodzakelijke diepgaande orderanalyse van de goederenstromen geleid tot de uiteindelijke oplossing.

   

“Met deze slimme manier van orderpicken kan SIBO met name de orders voor het kleingoed op een relatief eenvoudige manier verwerken. Daarnaast is het op de hogere niveaus in de grootvakstellingen batchgewijs orderpicken met behulp van een orderpicktruck met batchverzamelkar zeker opvallend te noemen.” 

Reageer op dit artikel