artikel

Emmeloord De Munt II: “Tot wel 35 meter hoog”

Warehousing

Het nog relatief jonge bedrijventerrein De Munt II in Emmeloord ligt op het snijpunt van de A6 en N50 ter hoogte van afrit 15. Daarmee is deze bedrijfslocatie een goed uitvalspunt voor Noordoost-Nederland en Duitsland.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

 

Omvang park: 46 ha

Bebouwd: 29 ha

Beschikbaar: 17 ha

Grondprijs per m2: 60 euro

Huurprijs per m2: n.v.t.

Infrastructuur

Wegen: A6/N50

Spoor: n.v.t.

Water: n.v.t.

Belangrijke gebruikers

Koopman International, Intrading

Meer informatie: www.noordoostpolder.nl

Bovendien ligt het als satellietlocatie op de Noord-Zuidas van ons land en zijn ook plaatsen als Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Groningen en Zwolle allemaal binnen een uur bereikbaar met nog betrekkelijk weinig files, stelt Willemien van Putten van de Gemeente Noordoostpolder. Zij fungeert als spil en contactpersoon voor dit bedrijvenpark. De Munt omvat 46 hectare en er zijn volgens Van Putten nog ruim voldoende kavels voor vestiging van logistieke ondernemingen. De kavels zijn naar keuze 70 tot 140 meter diep. De kavelgroottes variëren van 1 tot 4 hectare, maar liggen echter niet vast. Bedrijven sluiten zoveel mogelijk aan bij de bestaande bebouwing. De grondprijs is met 60 euro per vierkante meter heel aantrekkelijk te noemen. Maar het sterkste punt van het bedrijventerrein is volgens Van Putten de bouwhoogte. Tot 30 meter hoog is voor iedereen zonder beperkingen standaard en met toestemming van B&W kan dat zelfs tot 35 meter oplopen. De bezettingsgraad van het bedrijventerrein is nu nog laag. Er zijn ook nog maar twee logistieke ondernemingen die zich daar hebben gevestigd. De Gemeente Noordoostpolder spant zich daarom actief in om meer bedrijfsactiviteiten naar deze locatie te halen. Het parkmanagement is nog in ontwikkeling, maar voorziet al wel in een centrale beveiliging.

 

 

"HOGE STELLINGEN, LAGE KOSTEN"

 

"Speciaal voor Koopman International heeft de gemeente Noordoostpolder haar bestemmingsplan aangepast’, stelt Benno Kleerekoper. Hij is manager operations van deze voorraadhoudende groothandel. Als importeur verhandelen zij ruim 20.000 verschillende non-food consumentenproducten ten behoeve van grossiers en grootwinkelbedrijven. Kleerekoper is onder de indruk van het meedenkende karakter van de gemeente. ‘Hierdoor kunnen wij nu tot 35 meter hoog bouwen’. Koopman International is ook de eerste onderneming die 14 hectare voor hoogbouw heeft aangekocht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

 

Op dit moment beschikt de groothandel nog over zo’n 110.000 vierkante meter warehousing op het andere industrieterrein De Munt I in Emmeloord, recht tegenover De Munt II. De ruimte op Munt I is al jaren te klein. Kleere-koper: "Door op de nieuwe locatie de hoogte in te gaan, brengen we de kosten per palletplaats aanzienlijk omlaag. Een hoogbouwmagazijn leent zich ook om te investeren in nieuwe technologieën, zoals robots en AGV’s die de magazijnen automatisch vullen en leeghalen." Volgens de planning is de nieuwbouw van het magazijn in het najaar van 2010 gereed. "Dan is onze opslag weer gecentraliseerd en zitten we hier nog jaren uitstekend". Het bedrijf geldt straks ook als een van de grootste werkgevers in de regio. "Dat we vanuit hier snel Europa in kunnen rijden en genoeg medewerkers in de buurt kunnen vinden, maakt deze locatie voor ons ook aantrekkelijk.

 

De afstand naar op- en overslagmogelijkheden is hier goed te overzien. Bovendien wordt in 2011 de N50 richting Apeldoorn verdubbeld, en in 2013 de Ramspolbrug verhoogd. Bedrijventerrein De Munt wordt dan nog beter bereikbaar. Rotondes zijn er ruim en nergens zie je scherpe bochten, die het vrachtverkeer hinderen."

 

Reageer op dit artikel