artikel

Logistica Award: de vier genomineerden

Warehousing

Logistica Award: de vier genomineerden
PIQR

Ook in 2009 wordt de Logistica Award weer op de beurs uitgereikt. Het doel van deze Award is om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen binnen de logistiek te bevorderen.

 De Logistica Award is een beloning voor de beste of meest innovatieve oplossing in de logistiek. De prijs bestaat uit 10.000 euro innovatiebudget, bestemd voor de verdere ontwikkeling van de innovatie.

 

Breng hier uw stem uit voor de publieksprijs!   

 

De vier genomineerden van 2009 zijn:

1. PIQR van TEUN 

Goederen gaan de hele wereld over in zeecontainers, in jargon TEU’s (twenty foot equivalent unit). TEUN is een nieuw bedrijf dat zich richt op het ‘UnLoaden’ – vandaar de toevoeging ‘(U)N’ – van al deze ladingdragers. Hun eerste product heet PIQR, een automatisch laad- en lossysteem voor los gestapelde dozen in containers. Veel containers worden op die manier gevuld om de transportkosten te drukken (pallets zijn duurder en nemen meer ruimte in beslag). Het laden en lossen van floor loaded containers gebeurt veelal handmatig, wat in veel gevallen ergonomisch ongewenst is.

  

De PIQR pickt en palletiseert volautomatisch dozen uit een container. Door middel van een visionsysteem is de machine self supported en kan onbemand werken. Tevens kunnen de gestapelde pallets gewikkeld en gelabeld worden door PIQR. De eerste versie van die systeem werkt voor containers met 3-5 verschillende soorten artikelen. Naast het laden en lossen behoren nog meer handmatige handelingen tot het verleden. De PIQR, die boordevol software zit, kan namelijk ook barcodes lezen en serienummers scannen.

http://www.teun.com/   

 


 

2. PICK@EASE van Vanderlande Industries

Vooral de ergonomie staat hoog in het vaandel bij het orderverzamelstation PICK@EASE van VanDerLande Industries. De naam van de nominatie alleen al spreekt boekdelen: op je gemak orderverzamelen, zonder dat je moe wordt, dat is het motto van de PICK@EASE. Doel van het nieuwe orderverzamelstation is ervoor zorgen dat medewerkers zo lang mogelijk kunnen werken op een maximaal toelaatbaar niveau.
 

De PICK@EASE heeft de volgende voordelen ten opzichte van concurrerende oplossingen:

optimale ergonomie door op 1 niveau te orderverzamelen
ideale werkhoogte voor de operator door een in hoogte verstelbare vloer

Ook heeft het systeem een hoge nauwkeurigheid en veiligheid door pick-to-light displays, lichtgordijn en een touch screen. Het wisselen van productbakken gebeurt erg snel zodat een zeer hoge productiviteit duurzaam gerealiseerd kan worden. 
 

Het nieuwe orderverzamelstation kent vier uitvoeringen en stelt operators in staat een constante prestatie van 900 orderregels per uur te leveren. Een van de bijzonderheden aan het nieuwe werkstation voor orderpickers is dat het orderverzamelen op één niveau gebeurt, wat de kans op RSI volgens de TNO-specialisten sterk verlaagd.

Het orderverzamelstation, dat geschikt is voor langzaam en middenlopende artikelen in retail en groothandel, is onlangs op de markt gebracht. Er zijn er inmiddels al vijf verkocht, aldus Te Baerts. Voor zo’n 75 stuks zijn er geïnteresseerden.

http://www.vanderlande.com/

 

 


3. SUBS van Marine Solutions

De naam van het bedrijf – Marine-Solutions – roept niet direct logistieke associaties op. Niets is minder waar. Directeur Bert Keijsers is scheepvaartondernemer en heeft een vernuftig concept ontwikkeld om zonder hulp van mankracht bulkgoederen (kolen, zand of grind) uit een schip te lossen. Het idee ontstond in een tijd dat de vrachtprijzen dermate laag waren, dat hij serieus op zoek moest naar een uitweg om de enorme concurrentiestrijd te overleven.

 

Het principe is dat door op een schip een kraan te plaatsen of een transportband in het ruim te plaatsen, het schip zelflossend wordt. Kraan of transportband halen het overgrote deel van de lading uit het schip. Om de restlading eruit te halen, heeft Marine-Solutions een pneumatisch systeem met doeken (gecoate weefsels) tegen de wanden van het schip bedacht: het Self Unloading Bulk System. Doordat er lucht onder de doeken wordt gepompt, komen deze omhoog en ‘duwen’ ze de rest van de lading naar de goot waar transportband of kraan het bulkgoed het schip uit transporteren, zonder dat er bulldozers of een trechter ingezet hoeven te worden.

 

De combinatie van Self Unloading Bulk System, kraan en schip (de meest gunstige vervoersmodaliteit) kan ervoor zorgen dat er meer transport over het water gaat, wat gunstig is voor het milieu. Van de beschikbare toe te passen soorten gecoate weefsels heeft TNO er vijf getest op hun impactvermogen. Alle vijf bleken in een proef met scherpkantig basalt lange tijd bestand (meer dan duizend stortingen) tegen het storten van dit puntige materiaal. Het systeem is ook toe te passen in opslagloodsen, silo’s, treinwagons en containers.

bert.keijsers@vaart.net

 

 


4. MLS Spider van RSW

Het puur Nederlandse RSW is gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor het depalletiseren (ontstapelen) en gemixt palletiseren van producten. Voor de Logistica Award is een geautomatiseerd grijpersysteem van het bedrijf genomineerd dat in het eindstadium van ontwikkeling is: de MLS Spider. De MLS-Spider is een machine die in staat is automatisch orders van Conveyable goods van zeer uiteenlopende vormen en maten en type verpakkingen met een hoge capaciteit op zowel pallets als rolcontainers te stapelen. Door middel van Intelligent Palletizing Software wordt in korte tijd het juiste stapelpatroon berekend. De MLS Spider is te koppelen aan elk automatisch of manueel orderpicksysteem dat op dit moment op de markt beschikbaar is. 
 

In oktober 2009 vindt een ‘launching’ project plaats bij Nedac Sorbo, leverancier van schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten. Samen met Vanderlande Industries en een zevental partners wordt in het magazijn van dit bedrijf in Duiven een nieuw orderconsolidatie- en orderpicksysteem geplaatst. De MLS-Spider wordt hierbij ingezet in combinatie met een Spiraal Sequencer en Ergopack station voor pallets.

http://www.rswbv.nl/

 


Bron: Logistica-online.nl

 

Breng hier uw stem uit voor de publieksprijs!  

 

Logistica-dossier

Ga hier naar het uitgebreide Logistica-dossier op Logistiek.nl…

 

 

Reageer op dit artikel