artikel

Champignonbedrijf heeft via RF altijd inzicht

Warehousing

Champignonbedrijf heeft via RF altijd inzicht
champignonbedrijf Van Namen

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Van Namen Champignonbedrijf   Leverancier/dienstverlener: 0 Plaats: Bommelerwaard   Branche: land- & tuinbouw   Bedrijfsgrootte: klein: 20 – 99 werknemers Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-05-2007 Productnaam: Van Loon IT RF   Bij champignonbedrijf Van Namen in Hoenzadriel kwam de beslissing om met RF-apparatuur aan de slag te gaan niet echt uit de […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Van Namen Champignonbedrijf   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Bommelerwaard  
Branche: land- & tuinbouw   Bedrijfsgrootte: klein: 20 – 99 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-05-2007
Productnaam: Van Loon IT RF  

Bij champignonbedrijf Van Namen in Hoenzadriel kwam de beslissing om met RF-apparatuur aan de slag te gaan niet echt uit de lucht vallen. Al eind 2005 was Johan van Namen, samen met zijn broer Mari een van de twee eigenaren van het bedrijf, zover dat hij beter inzicht wilde in de status van de champignonproductie. RF leek een logische optie.

“Het werken met radio frequency-apparatuur was een prima zet” aldus Johan van Namen.

Hij wilde graag eerder dan het eind van de dag weten hoeveel er die dag aan champignons was geproduceerd.
 

Van Namen: “Bij collegabedrijven had ik nog niet eenzelfde toepassing gezien als we nu hier gebruiken. Het idee voor de oplossing die we nu hier gebruiken is zelf bedacht en samen met ons IT-bedrijf hebben we het ontwikkeld tot het werkte zoals we wilden.”

“In 2005 hadden we dus het idee om met RF te gaan werken, toch zijn er pas begin dit jaar gestart met de eerste tests.”
 

Proefopstelling

“Op een locatie, we hebben er zes, hebben we een proefopstelling geplaatst. Het IT-programma was geschreven. We hebben de resultaten beide in vier weken bekeken en dat verfijnd en uitgewerkt. Maar er zaten toch nog heel wat hobbels in het programma. Nadat het IT-programma herschreven was aan de hand van de opgedane ervaringen moest er nog wel wat worden verfijnd.”

“Sinds begin 2007 waren er daarmee al een paar maanden verstreken. Uiteindelijk zijn we in mei echt aan de slag gegaan met het monitoren van productie met behulp van RF. Op een van de zes vestigingen wel te verstaan. Inmiddels zijn wel alle zes onze vestigingen aan de slag met de apparatuur en het systeem.”

In de praktijk

“Voor ons betekent het nieuwe systeem dat we veel meer inzicht hebben in wat er wordt geproduceerd en dat we tussen het begin van de dag en het eind van de dag af en toe kunnen corrigeren als de klant daarom vraagt of als we merken dat we de bijvoorbeeld meer geproduceerde champignons niet kwijt kunnen bij een klant. Daarentegen is het soms prettig als we merken dat er meer wordt geplukt dan is gepland, dat de klant het kan afnemen.”

“Champignons zijn wel een versproduct, dus als een klant het eerder krijgt dan kan hij het ook een dag langer goed houden. Buiten elke champignoncel staat nu een tafel met daarop een computer en een scanner.”

“De geplukte kratten champignons, voorzien van een barcode, kunnen daarmee worden gescand en er moet door de pluksters handmatig via het touch screen worden aangeven uit welke cel ze komen.:

“Zo zien we ook hoeveel kistjes en kilogram ze hebben geplukt. Bij calamiteiten kunnen we bovendien nu direct zien welke laag op de pallet fouten bevat en moet worden verwijderd. In mijn kantoortje heb ik op een brede flatscreen het overzicht continu paraat.”

Rouleren eenvoudig

“Op alle vestigingen werkt het systeem hetzelfde, daardoor is rouleren eenvoudig. Ons product groeit vierentwintig uur per dag en moet dus ook in het weekend worden geplukt. Dat maakt het ook eenvoudig om het in de toekomst eventueel uit te breiden naar een nieuwe vestiging.”
 

 
Bedrijf: Van Namen Champignons produceert champignons waarvan tachtig procent
naar Engeland wordt getransporteerd. Het bedrijf heeft zes vestigingen in de Gelderse Bommelerwaard.

Software:Van Loon IT RF

Leverancier: Van Loon IT

Live: 1 mei 2007

Projectleider: Johan van Namen

Reageer op dit artikel