artikel

Kruidvat heeft nieuw Dynamic Picking System

Warehousing

Al enkele jaren zat Kruidvat in haar dc te Heteren in een krap jasje. Het duurde echter tot afgelopen najaar voordat de nieuwbouw gereed was. Met de uitbreiding is de honger naar verdere optimalisatie echter niet gestild. Er wordt reeds hardop gedacht over de toekomst.

Al enkele jaren zat Kruidvat in haar dc te Heteren in een krap jasje. Het duurde echter tot afgelopen najaar voordat de nieuwbouw gereed was. Met de uitbreiding is de honger naar verdere optimalisatie echter niet gestild. Er wordt reeds hardop gedacht over de toekomst.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Kruidvat   Leverancier/dienstverlener: Witron Engineering
Plaats: Heteren  
Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte: Groot
Bedrijfstype: Retail   Datum ingebruikname: 10-01-2007
Productnaam: Dynamic Picking System (DPS)  

Al enkele jaren zat Kruidvat in haar dc te Heteren in een krap jasje. Het duurde echter tot afgelopen najaar voordat de nieuwbouw gereed was. Met de uitbreiding is de honger naar verdere optimalisatie echter niet gestild. Er wordt reeds hardop gedacht over de toekomst.

Sinds de ingebruikname van het ‘oude’ dc in Heteren (18.000 vierkante meter) groeide Kruidvat zo snel dat er voortdurend behoefte was aan uitbreiding. Met de overname van Trekpleister, in 1997, kwam de groei in een stroomversnelling en werd het bestaande jasje in een mum van tijd te krap.

     

In Schijndel (en later in Veghel) kwam een tweede dc. Van daaruit wordt nog steeds de logistiek verzorgd voor de actie-artikelen. Het tweede dc gaf tijdelijk extra lucht. De groei zette door en deze maakte een structurele oplossing noodzakelijk.

In 1998 werden verschillende strategieën onder de loep genomen, waaronder ook complete nieuwbouw. Uitbreiding van de locatie Heteren bleek de beste optie. “De ligging voor levering in de Benelux is goed. In deze regio is de arbeidsmarkt gunstig en het kostenplaatje zag er goed uit”, licht directeur logistics Jeroen de Blij toe.

        

Noodgreep

Het duurde tot afgelopen najaar voordat de uitbreiding (28.000 vierkante meter) een feit was. De Blij: “We hebben moeten soebatten en touwtrekken met verschillende overheden voordat we goedkeuring kregen voor onze bouwplannen.”

Omdat de uiteindelijke goedkeuring langer op zich liet wachten dan De Blij en dc-manager Marcel Evers hadden verwacht, werd tussentijds een derde ruimte in Nijmegen ge-huurd. De externe opslag vroeg om een pendelroute tussen Heteren en Nijmegen; dagelijks rijden er acht tot tien auto’s op en neer. Bovendien brengt het extra (onnodige) handling met zich mee. “Maar”, vult Evers aan, “en daar draait het uiteindelijk om, de stijgende lijn kon worden voortgezet.” In de afgelopen jaren groeide Kruidvat gemiddeld met meer dan tien procent en werden tientallen nieuwe filialen geopend.

          

Voordeel door uitstel

Met de ingebruikname van de nieuwbouw lijkt de onderneming verzekerd van voldoende ruimte om de groei van de logistieke operatie voor de Benelux op te vangen. En hoewel de goedkeuring en realisatie van de uitbreiding behoorlijk lang op zich lieten wachten, hoefde Kruidvat de oorspronkelijke plannen nauwelijks bij te stellen.

“Het uitstel bracht zelfs een belangrijk voordeel”, weet Evers. Hij doelt op de bouw van het Dynamic Picking System (DPS) van Witron. “Als we eerder goedkeuring voor de nieuwbouw hadden gekregen, was het DPS er niet gekomen, omdat dit toen nog geen bewezen techniek was.” Kruidvat dacht in eerste instantie aan een conventioneel doorrolstellingensysteem met pick-to-light.

       

“De dynamiek van DPS is een belangrijk voordeel voor ons, omdat we ons assortiment nu veel efficiënter kunnen aanbieden aan de orderverzamelaars. Of je nu 1.500 of 3.000 artikelen opslaat in het DPS; de efficiency blijft behouden. Dát is de kracht en dát maakt de automatisering zo interessant”, vult De Blij aan. De hogere investering is volgens hem goed te billijken, omdat de terugverdientijd beduidend korter is.

        

Dynamisch picken

Met het DPS worden straks vanuit 18 werkplekken 3.150 pickkanalen bediend met behulp van pick-by-light displays. Vier automatische (AS/RS) stellingbedienapparaten verzorgen de navulling van de picklocaties vanuit de opslaglocaties.

Alleen de voorraadbakken met artikelen die nodig zijn voor de binnenkomende orders worden klaargezet in het pickfront. De overige bakken gaan naar de opslag. Het DPS biedt plaats aan 45.900 opslagbakken.

Voor de consolidatie van de orders wordt een Order Consolidatie Buffer (OCB) geplaatst met ruimte voor circa 3.000 bakken. Er kunnen 1.200 bakken per uur tot orders worden geconsolideerd. De orderbakken worden automatisch voorzien van deksels, gestapeld en uiteindelijk gepalletiseerd. Met het afronden van het DPS, komend najaar, wordt ook het dc in Nijmegen overbodig.

        

Sorteren op tussenvloer

Een andere wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke uitbreidingsplannen is de tussenvloer, waarop de nieuwe sorteerinstallatie is geplaatst. “Die was eerste gepland op de begane grond. Door deze op een tussenvloer te plaatsen, kunnen we nu de kubieke ruimte in ons pand optimaal benutten”, aldus Evers. Door de bouw van de tussenvloer kwam er 5.000 vierkante meter extra expeditievloer beschikbaar. Extra ruimte die als gevolg van de groei in de afgelopen jaren hard nodig is.

De bouw van de betonnen tussenvloer is ook een gevolg van het leerproces van Kruidvat. Om de groei op te vangen werd in het oude gedeelte ooit een tussenvloer gebouwd op stalen kolommen. Er was toen geen ruimte voor stevigere kolommen, waardoor op de tussenvloer geen zware lasten kunnen staan en het gebruik van die ruimte beperkt blijft.

De nieuwe tilttray sorter van Beumer is met een capaciteit van 10.000 colli per uur sneller. Ook is de installatie stiller en gebruiksvriendelijker dan de oude. Maar het belangrijkste voordeel van de nieuwe installatie is de mogelijkheid om sneller te wisselen tussen de batches. Dit is mogelijk doordat de uitsorteergoot in tweeën is gesplitst. De goot bestaat uit twee apart aangedreven transportbanden, waardoor de bovenste helft reeds kan worden gevuld met goederen voor het ene filiaal terwijl de onderste helft nog is gevuld met orders voor het andere filiaal.

        

Overstap op voice

Het DPS en de nieuwe sorter vormen het hart van de uitbreiding. Daarnaast heeft Kruidvat een palletstellingenmagazijn. Nadat de goederen zijn gelost en gescand, worden ze hier opgeslagen.

Het palletstellingenmagazijn dient voor de bulkopslag, maar er worden ook orders verzameld en klaargezet op een pick-to-belt systeem. Via transportbanen worden de verzamelde orders vervolgens naar de tilttray sorter getransporteerd.

De volumegoederen worden nog steeds verzameld met behulp van papieren picklijsten. “Maar ook dat gaat veranderen”, weet Evers. “In de tweede helft van dit jaar stappen we over op voicepicking. De schaalgrootte van de gecombineerde oud- en nieuwbouw maakt die investering mogelijk.”

 

In Veghel werkt Kruidvat al langer met voice. Hierdoor werd het foutpercentage gehalveerd. In Heteren worden vergelijkbare resultaten verwacht.

       

Flexibeler met scanners

Later dit jaar wordt op de expeditievloer ook overgestapt op scanning. Door extra scanmomenten in te voeren, stijgt de kwaliteit en neemt bovendien de flexibiliteit verder toe.

En er staan nog meer vernieuwingen op het verlanglijstje van Kruidvat, zoals het automatiseren van de volumeopslag, bijvoorbeeld met behulp van palletiseerrobots.

Verder worden de ontwikkelingen op RFID-gebied gevolgd. Maar eerst moet én de prijs van tags verder dalen én de techniek feilloos werken.

       

BEDRIJFSPROFIEL

Bedrijf: Kruidvat

Locatie: Heteren

Activiteiten: distributie Benelux, levering aan circa 1.000 filialen (Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL)

Aantal pakketten per dag: 300.000

Piekperiodes: april/mei en november/december

Oppervlakte oudbouw: 18.000 m2

Oppervlakte nieuwbouw: 28.000 m2

Personeelsbestand: 500 FTE

Aantal laad/losdocks: 74

Vrachtautobewegingen: 150 per dag

Reageer op dit artikel