artikel

De winnaar van 2005: Gefeliciteerd! En dan?

Warehousing

De winnaar van 2005: Gefeliciteerd! En dan?
Dik van den Berg

De winnaar van 2005: Dik van den Berg, Logistics Manager Benelux & Nordic Consumer Division Kimberly-Clark sprak tijdens de uitreiking van de Award 2006.

“Ineens zit je in de stilte van je auto met een groot ingelijst plakkaat op de achterbank: de Logimatch Award. Juryrapport in de binnenzak en thuisgekomen neem je de lijst trots mee naar binnen. En dan moet je voor de eerste keer uitleggen wat je eigenlijk hebt gewonnen; dat het gaat om de samenwerking met Unilever HPC en ACR (nu K+N) in het nieuwe magazijn in Raamsdonksveer.”

 

Opstartproblemen

“Dat weet het thuisfront nog wel. Het opzetten van de operaties indertijd (2003) ging (uiteraard) met een aantal opstartproblemen gepaard en externe en interne klanten hebben ons overduidelijk laten weten dat er van wat meer geduld geen sprake kon zijn. Er zijn veel uren ingestopt en dat staat nog in het geheugen. Maar na een paar maanden is alles meer dan goed voor elkaar en kunnen we doorgaan met het uitbouwen van het project.”

 

Opnieuw op de agenda

“Terug naar de Logimatch Award. De volgende morgen aan de muur gehangen en daarna weer uitleggen wat je eigenlijk hebt gewonnen en vooral waarom!. Alle presentaties over de plannen in het verleden ten spijt wordt het project intern nu opnieuw hevig op de agenda gezet door de Logimatch Award. In die zin, dat men ziet dat ook de logistieke professionals ervan overtuigd zijn dat we in dit project werkelijk iets hebben gedaan aan verbetering van service naar onze afnemers. Voorheen ging alle aandacht vooral naar de kostenbesparing door de grote schaal waarop de operatie in Raamsdonksveer is opgezet en de technische vernieuwingen als de automatische lagen picker.”

 

Uitleggen

“Aan de ondertekening van de e-mail die we dagelijks (in te grote hoeveelheden) versturen hebben we –als team- “ member of the Logimatch Award 2005 Winning team” toegevoegd. Ook dat roept vragen op bij veel mensen en we zijn niet opgehouden het project en de prijs steeds opnieuw uit te leggen. Zelfs het jury rapport is samengevat in het Engels om collega’s en vakgenoten uit te leggen waar het om gaat. En om het nog maar even te herhalen: het gaat bij deze prijs om vernieuwing, resultaatgerichtheid, toepasbaarheid en toegevoegde waarde.”

 

Gesprekken met vakbladen

“Heel erg positief zijn de gesprekken daarna met journalisten van de “vakbladen” uit binnen- en buitenland en dat levert ook weer een bijdrage aan de uitwisseling van ervaringen op met andere FMCG ondernemingen over bijvoorbeeld de Automatische Layer Picker of het gebruik van de SSCC code als unieke pallet ID, en allemaal willen ze weten hoe we de voor- en nadelen over alle partijen verdelen. En wie nu welk risico loopt.”

 

Award een keurmerk

“Natuurlijk wisten onze klanten van het MCC project, maar het winnen van de Logimatch Award heeft aan de discussie over samenwerking een belangrijk argument toegevoegd. De Logimatch Award werd als het ware een soort keurmerk. Het overleg met klanten werd daardoor positief beïnvloed en we spraken alleen nog over hoe een en ander operationeel te organiseren. De klanten hebben ons ook beloond: op de jaarlijkse “indistributie trofee”, uitgereikt door het vakblad “Distrifood” staan Unilever en Kimberly-Clark respectievelijk op de eerste en de derde plaats op het gebied van supply chain services.”

 

Website geopend

“Inmiddels hebben we voor het project een website geopend met een overzicht van de leverafspraken met de gezamenlijke afnemers voor de beide customer service afdelingen. In overleg tussen beide bedrijven en transport planning in het MCC worden veranderingen in de leverafspraken aangebracht. Snel en efficiënt.”

 

Samenwerking leidt tot succes

“Er zijn een aantal initiatieven in West Europa die moeten leiden tot soortgelijke projecten. Daar waar grotere afstanden als in Nederland moeten worden afgelegd is een gezamenlijke levering van meerdere leveranciers zelfs kostenbesparend. In ieder geval hebben mijn collega’s in hun doelstellingen van dit jaar staan dat er gezocht moet worden naar synergie. Zelf zoek ik een geestverwant in België en een in Denemarken. Want samenwerking leidt tot succes.”

 

Meer over de Logimatch Award 2005:

Een tweegesprek over het project een jaar na de prijsuitreiking

Algemene informatie

Reageer op dit artikel