artikel

TDG, deel 2: Zestien interfaces verbinden TDG met Sara Lee

Warehousing

Het nieuwe WMS van TDG is middels zestien interfaces verbonden met het ERP-systeem van Sara Lee. Dat beide systemen afkomstig zijn van SAP, heeft de implementatie alleen maar makkelijker gemaakt. “Er werd tijdens de implementatie minder langs elkaar heen gepraat”, meent Marnix Tax van Sara Lee.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 19 december 2003.

Hoe ver ga je met uitbesteden van logistiek? Sara Lee Household and Body Care ontkwam niet aan die vraag. “We kozen er voor om alles wat met fysieke goederenstromen te maken heeft uit te besteden”, zegt Marnix Tax, operationeel directeur van de fabrikant van consumentenproducten. “Dat betekent dus het transport vanaf de fabrieken, de opslag en de distrubutie naar de retailers. De orderafhandeling hebben wij in eigen beheer gehouden. Wij verwerken de orders in ons ERP-systeem van SAP en sturen ze als leveropdrachten door naar TDG.”

 

Sara Lee en TDG werken samen middels een open-boekconstructie. Alle kosten van de logistieke operatie worden door Sara Lee betaald, tegelijk met een winstmarge voor TDG. De hoogte is afhankelijk van de prestaties van de logistiek dienstverlener. Als de prestaties verbeteren, stijgt de winstmarge. “Als de logistieke kosten met een euro omlaag gaan, gaat daarvan vijftig cent naar Sara Lee en vijftig cent naar TDG”, zegt Tax, die zo’n constructie nog nergens in Nederland heeft gezien. “Het werkt ook andersom. Als wij niet op tijd onze orders doorgeven of fouten in het artikelbestand maken, betalen wij een boete aan TDG.”

 

Activity based costing

Een belangrijke rol in de open-boekconstructie is weggelegd voor het nieuwe WMS van TDG, dat afkomstig is van SAP. In de eerste plaats krijgt Sara Lee elke week een rapportage waarin de score op diverse prestatie-indicatoren is weergegeven. In de tweede plaats legt het systeem nauwkeurig vast welke handelingen voor welke opdrachtgever zijn uitgevoerd. Middels activity based costing zijn van alle handelingen de kosten te berekenen. Sara Lee gaat zelfs een stap verder. “Wij kunnen ook voor elke klant van ons de logistieke kosten berekenen. Als bijvoorbeeld Schuitema wil dat wij een extra handeling verrichten, kunnen we exact aangeven hoeveel dat kost”, aldus Tax.

Deze functionaliteit was echter geen reden om een nieuw WMS aan te schaffen. Integendeel. TDG zocht een nieuw systeem omdat het vorige, door Sara Lee ontwikkelde, systeem technisch verouderd was en bijvoorbeeld geen ondersteuning voor een public warehouse bood. “Eerlijk gezegd zit activity based costing er niet zo mooi in als in het vorige systeem. Aan SAP moet nog wel wat gesleuteld worden”, zegt Tax. .

 

Maakt het wat uit dat TDG en Sara Lee beide software van SAP gebruiken? “Dat scheelt zeker”, weet Tax. “De opbouw van de bedrijfsprocessen, de terminologie en de datastructuur is in beide systemen hetzelfde. Dat heeft er tijdens de implementatie voor gezorgd dat er minder langs elkaar heen werd gepraat. Bovendien scheelt het dat wij al ervaring hadden met SAP. Voor TDG was het de eerste SAP-implementatie.”

 

Sara Lee heeft echter geen beslissende stem gehad in de keuze van TDG voor SAP. Tax: “Toen TDG het WMS van SAP voorstelde, waren wij erg enthousiast. Maar wij hebben wel heel duidelijk gesteld dat dit het systeem en dus de keuze van TDG is.”

 

Zestien interfaces

Sara Lee en TDG hebben hun systemen nauw met elkaar geïntegreerd. In totaal gaat het om zestien interfaces. Elke nacht ontvangt TDG een update met de nieuwste artikel- en klantgegevens uit de database van Sara Lee. Daarnaast krijgt TDG elke nacht een overzicht van alle inkooporders die het verkoopkantoor van Sara Lee in Veenendaal bij de fabrieken heeft geplaatst. Als TDG de goederen binnenkrijgt, wordt een ontvangstbevestiging teruggestuurd, die bij Sara Lee wordt gematcht met de inkooporder en de factuur. “In de toekomst willen wij dat elke fabriek een unieke barcode op de pallets plakt en van tevoren per EDI een bericht naar TDG met de inhoud van elke pallet stuurt. Dat maakt het inboeken van de pallet in het dc een stuk efficiënter”, stelt Tax.

Natuurlijk is ook voor het doorsluizen van de leveropdrachten naar TDG een interface gebouwd. Twee keer per dag, om 10.00 en om 15.00 uur, krijgt de logistiek dienstverlener een lading nieuwe orders. Als de goederen de deur weer verlaten, stuurt TDG en verzendbevestiging terug. Daarnaast worden ook elke nacht de voorraadstanden naar Sara Lee verzonden. “Dat is niet alleen belangrijk voor onze financiële administratie, maar ook voor onze planning”, zegt Tax. Hoewel het systeem nog maar een paar maanden draait, is Tax net als TDG zelf erg tevreden.

     

Stromen bundelen

In 1996 besloot Sara Lee Household and Body Care om de logistiek uit te besteden aan wat toen nog TCG was. “We waren op zoek naar een logistiek dienstverlener die logistieke expertise en vernieuwingskracht inbracht en ons logistieke personeel wilde overnemen”, licht Tax toe.

 

Deel 2

Dit is het tweede deel van twee artikelen over het dc van TDG in Veenendaal. In het eerste deel kwam de implementatie van een nieuw warehouse management systeem door TDG aan bod.
 

 Zestien interfaces verbinden TDG met Sara Lee.pdf

Reageer op dit artikel