Voorraad management voor start-up

Wij zijn een bedrijf van ca. 10 medewerkers waar high-tech produkten worden ontwikkeld en cyclisch worden ge-assembleerd. Wij zijn gewend dat als we iets doen, dat we het dan ook goed willen doen. Om die reden houden we zaken graag ook simpel en efficient, dat heet geloof ik lean. 

Door onze stevige groei lopen we tegen het probleem op dat we het zicht op onze materiaal voorraad dreigen te verliezen. Als we bij het op tijd bestellen van materiaal blunders maken lopen we de kans bepaalde klanten meerdere maanden niet te kunnen beleveren: een drama. De interne doorlooptijd is vaak veel korter dan die van de toelever-keten, dus bijsturen is dan niet meer mogelijk.

Daarnaast hebben we geen zicht meer op de actuele waarde van de voorraad (materiaal en onderhanden werk) waardoor onze financiele performance niet per maand inzichtelijk is. 

We zoeken daarom eigenlijk een systeem wat op deze twee, naar onze smaak toch redelijk voor de hand liggende problemen, een antwoord kan geven. 

Bij onze zoektoch lopen we tegen heel erg eenvoudige systeempjes aan (vaak eenvoudige MRP oplossingen van een 1-m/v bedrijfje, al dan niet multi-user) en ook meglomane ERP systemen maar eigenlijk niets daartussen in. De simpele systemen ontbreekt het bijv. aan lead-time functionaliteit waarmee uit de geplande behoefte eindprodukt kan worden teruggerekend naar een bestelmoment en hoeveelheid en/of kan melden dat er in de toekomst materiaalschaartse dreigt. De dikke systemen zijn Zwitserse zakmessen zodat wij snel geen bomen in het bos meer zien en worden geconfronteerd met een intensief implementatie traject en dito kosten.

Wel zou het natuurlijk mooi zijn als een systeem mee kan groeien, maar dat zal wel helemaal een illusie zijn.

Op zich lijkt ons de bovenstaande behoefte niet zo heel extreem, des te vreemder is het dat we voor dit probleem geen passende oplossing kunnen vinden.

Heeft iemand als eens met dit bijltje gehakt? Wellicht dat hier mensen zijn die een dergelijke door groei gedreven transitie als eens eens eerder hebben meegemaakt.

Alle suggesties zijn welkom. Alvast bedankt.

Jan Willem Mol
Applied Instruments B.V.