nieuws

Walraven kiest S&OP-oplossing voor meer inzicht in klantwens

Supply chain 528

Walraven implementeert momenteel de demand planning module van Arkieva, uitgevoerd door Solventure. Het vormt onderdeel van een grote vernieuwingsslag in bedrijfssoftware bij de leverancier van technische materialen. ‘Deze S&OP-oplossing stelt ons in staat beter inzicht te krijgen in de wensen van onze klanten.’

Walraven kiest S&OP-oplossing voor meer inzicht in klantwens
Foto v.l.n.r. Renz Menu (Projectmanager Implementatie Walraven), Michel van Buren (Directeur Solventure Nederland), Frank Maas (Operations Director Europe Walraven), Erik van Velsen (Supply Chain Manager Europe Walraven).

In eerste instantie overwoog het bedrijf haar ERP te gebruiken voor S&OP. Uit de demo’s van verschillende ERP-leveranciers bleek echter dat de uitgebreide functionaliteiten van een S&OP-tool niet binnen zo’n ERP-pakket mogelijk waren. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een specialistische aanbieder voor een S&OP-oplossing”, aldus Renz Menu, projectmanager bij Walraven.

Inspelen op klantwens vergt effectieve supply chain

Walraven ontwikkelt, produceert en levert technische installatiematerialen die worden toegepast in installatie-oplossingen in vele woning- en utiliteitsbouwprojecten, alsmede in offshore, scheepsbouw, industriële en infrastructurele bouwprojecten. Het bedrijf groeit snel en heeft internationaal meerdere productielocaties, magazijnen en verkoopvestigingen. Het productassortiment is breed, de klanten zijn veeleisend. “Onze producten vormen vaak belangrijke onderdelen van grote en complexe projecten”, aldus  Renz Menu, projectmanager voor de implementatie van de S&OP-oplossing. “Een pro-actieve houding en hoge responsiviteit zijn heel belangrijk. We hebben geregeld te maken met 24-uursleveringen en speciale wensen zoals prefabricage en aflevering per verdieping. Succesvol inspelen op specifieke klantwensen vergt een zeer effectieve supply chain met end-to-end visibility.”

Scenario’s doorrekenen

Het bedrijf had al wel een forecast proces maar dat was gekoppeld aan een bestaand ERP-systeem. Dit bleek arbeidsintensief, niet flexibel en er kon niet worden gewerkt met scenario’s. ‘Dat wilden we in ieder geval verbeteren,’ benadrukt Menu. ‘Daarnaast is het belangrijk dat we een goede maandelijkse forecast kunnen maken, dat er de mogelijkheid is om scenario’s door te rekenen en dat we een mix kunnen maken van volume en value. Het belang daarvan is extra groot omdat we een wereldwijd opererend bedrijf zijn met meerdere locaties: een kleine verandering in de supply chain kan grote gevolgen hebben. Dat willen we inzichtelijk kunnen maken.’

Je kunt klein beginnen en uitbouwen naar een volledige end-to-end oplossing

Modules

Van de vier verschillenden S&OP-leveranciers die Walraven sprak, ontstond al snel een voorkeur voor Solventure Nederland met de S&OP-suite van Arkieva. Menu legt uit waarom: “De software voldeed aan al onze eisen. Daarnaast hadden we met Solventure een goede match op cultuur en een duidelijke klik. Zij zijn groot genoeg om een stevige standaard neer te kunnen zetten en klein genoeg om mee te denken als een betrokken implementatiepartner. Wat ons ook aanspreekt is het modulaire aanbod van Arkieva: je kunt klein beginnen en uitbouwen naar een volledige end-to-end oplossing.”

Op dit moment wordt samen met twee consultants en een projectmanager van Solventure gewerkt aan de implementatie van de demand planning module. “Wij denken het uit, zij presenteren, wij valideren en zij richten het in. Daarnaast worden we ook in fasen getraind, gelijklopend met de configuratie.” In januari volgt de financiële module waarmee de koppeling gemaakt kan worden tussen volume en value. Het is dan ook mogelijk om scenario’s financieel door te rekenen.

Concurrentiepositie versterken

Walraven verwacht hiermee haar concurrentiepositie in de competitieve markt aanzienlijk te verstevigen. Met het investeren in een S&OP-proces ondersteund door professionele S&OP-software kan Walraven de capaciteitsplanning van haar fabrieken sterk verbeteren. “Zo kunnen wij een hoge efficiency combineren met voldoende flexibiliteit om uiteindelijk de lead time te reduceren, voorraden op het juiste niveau te krijgen en onze klanten beter te bedienen”, zegt Frank Maas, Operations Director Europe bij Walraven.

Lees ook: Rekentool BLMC haalt emotie uit SCM discussies

 

Reageer op dit artikel