nieuws

Rotterdam krijgt grote food hub

Supply chain 4762

Rotterdam bouwt haar positie als grootste West-Europese doorvoerhaven voor agrofood verder uit. De Rotterdam Food Hub aan het Calandkanaal, bij de ingang van de Maasvlakte moet daarvoor zorgen.

Rotterdam krijgt grote food hub

Het bedrijventerrein van 60 hectare wordt speciaal ingericht om bedrijven uit de ‘agrofood’ sector optimaal te faciliteren. Over ruim de helft van 60 hectare groot bedrijfsterrein nabij Maasvlakte worden al gesprekken gevoerd met geïnteresseerden, stelt het Havenbedrijf in een persbericht.

Agrofood’ is een groeimarkt. In 2017 werd voor bijna 92 miljard euro verhandeld. De Rotterdamse haven is met 16 miljoen ton overslag per jaar marktleider in West-Europa. De geplande Food Hub moet die positie verder verstevigen. Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Havenbedrijf Rotterdam:. “De Rotterdam Food Hub biedt daarvoor de kans bij uitstek: niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Rotterdam Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading.”

 

Lees ook
Komst Lidl dc maakt Moerdijk Europese fruithoofdstad

 

Tevens komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de warehouses direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kan worden.

 

food-hub

 

Delen van voorzieningen

Een ander voordeel van de Rotterdam Food Hub is dat op het terrein diverse faciliteiten gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt gedeeld worden aldus Hoogsteden.

2020

Van de 60 hectare is circa 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Over 35 hectare daarvan lopen reeds gesprekken met gegadigden. Vanaf juli gaat bij de eerste klant de schop in de grond. Eind 2020 zullen de eerste bedrijven operationeel zijn.

Reageer op dit artikel