nieuws

Exportonderzoek: positivisme troef ondanks dalend vertrouwen

Supply chain 860

Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs neemt voor het eerst sinds jaren af. Positivisme over de groeikansen is er nog altijd wel. Exporteurs verwachten in 2019 ook te groeien. Oost-Europa en het Midden-Oosten worden als belangrijkste nieuwe markten gezien.

Exportonderzoek: positivisme troef ondanks dalend vertrouwen

Het vertrouwen dat exporteurs hebben in het economisch klimaat komt dit jaar uit op een krappe voldoende. Vorig jaar was dat nog ruim voldoende,  het hoogst in 10 jaar. Het vertrouwen in het economisch klimaat is hiermee weer op het niveau van 2014 – 2016.

Dat blijkt uit het grote exportonderzoek van evofenedex en Atradius. In het onderzoek Trends in Export 2019  krijgt het economisch klimaat een 6,6. Terwijl bedrijven vorig jaar hiervoor nog een 7,2 als rapportcijfer gaven. Dit sentiment wordt gevoed door internationale politieke spanningen. Ruim twee op de vijf exporteurs beschouwen een handelsoorlog als grootste bedreiging van hun business, op de voet gevolgd door geopolitieke onrust.

Vooralsnog zijn Nederlandse bedrijven wel positief over hun groeivooruitzichten. Zij verwachten dit jaar een groei van gemiddeld 8 procent te realiseren.

exportexport-euMeeste export naar landen eurozone

De Nederlandse export groeide vorig jaar met 9 procent. Driekwart van de bedrijven heeft deze omzetgroei te danken aan een groeiende orderportefeuille. De eurozone is goed voor bijna 70 procent van de exportomzet. Voor vier op de vijf exporteurs blijft Europa ook op de middellange termijn de meest kansrijke regio. België neemt steevast de tweede plek in als handelspartner binnen de EU. Gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk staat dit jaar wel voor het eerst in de Top 10 van verwachte omzetdalers. Buiten de EU scoort Zwitserland het hoogst als exportland. Noorwegen, de Verenigde Staten, Rusland, China en Turkije vormen al jaren de rest van de top 6 van landen buiten de EU waar handel mee wordt gedreven.

 

export

 

Oost-Europa en Midden-Oosten meest kansrijke nieuwe markten

Oost-Europa en het Midden-Oosten worden in 2019 beschouwd als meest kansrijke nieuwe afzetmarkten. Hierna volgen de Baltische Staten, Finland en Duitsland. Buiten Europa behoren achtereenvolgens Zwitserland, Noorwegen, de VS, Rusland, China en Turkije tot de meest populaire afzetmarkten.

 

Exporteur let goed op zijn geld

Het merendeel van de bedrijven is bekend met de kredietwaardigheid van hun internationale klanten. Deze is in 2018 grotendeels gelijk gebleven. “Over het algemeen is de kredietwaardigheid van bedrijven beter wanneer de economie goed draait, zoals dat de afgelopen jaren het geval was,” licht Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland toe. “Nu de economie tekenen van verslechtering laat zien, is het van belang hier goed oog op te houden. Het is goed om te zien dat driekwart van de exporteurs dat ook doet.”

Reageer op dit artikel